Belgija od ponedjeljka ima najzabavniju putovnicu na svijetu, na stranicama dokumenta omiljeni strip junaci

Većina svjetskih putovnica prilično je slična – najčešće bordo, plave ili crne boje sa simbolom nacije na naslovnici. No, od ponedjeljka Belgija će biti zemlja s najzabavnijom putovnicom na svijetu. Naime, u toj će se zemlji izdavati putovnice sa strip junacima – od Štrumpfova do Tintina.

Vlasnici belgijskih putovnica sada će moći listati stranice svog novog dokumenta i uočiti neke od najomiljenijih strip junaka u zemlji, uključujući Luckyja Lukea, Blakea i Mortimera uz Hergéovog slavnog Tintina i omiljene plave Štrumpfove.

U priopćenju za javnost, belgijska ministrica vanjskih poslova Sophie Wilmès rekla je da je nova putovnica ‘još sigurnija zahvaljujući novim tehnikama sigurnosti i personalizacije’. Dodala je da će biti prepoznatljiva zahvaljujući svom originalnom dizajnu, koji odaje počast jednom od dragulja belgijske kulture – herojima stripova, prenosi CNN.

“Uvođenje ove nove putovnice također je prilika da istaknemo devetu umjetnost, strip, koji je središnji element naše kulture i našeg utjecaja u inozemstvu”, rekla je ministrica.

Povodom lansiranja novog dokumenta, do 6. ožujka u Musée de la bande dessinée (Muzej stripa) bit će dostupna privremena izložba o povijesti belgijske putovnice.

Većina slika u novim putovnicama preuzeta je iz klasičnih stripova, kao što su Tintin “Istraživači na Mjesecu”, prvi put objavljen 1954., a svi likovi iz stripova odabrani da krase stranice putovnica povezani su s temom putovanja.

Komentiraj