Bauk: “Konferencija Plenkovića malo me podsjetila na Vučića”

Saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk u srijedu je za N1 komentirao izjave nakon napada na Markovom trgu. Poručio je da je ‘kamem temeljac svih govora mržnje u Hrvatskoj nepostupanje i kolebanje svih državnih tijela oko pozdrava Za dom spremni’.

Komentirao je i konferenciju za medije predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. “Nije spomenuo onaj prosvjed iz 2015. kada je specijalna policija morala uklanjati prosvjednike s Markovog trga koji su se predstavljali kao hrvatski branitelji. Nije previše reagirao kad su s čekićima išli na ploče s hrvatskim grbom u Vukovaru zato što je bila s dva pisma. Te 2015., sjećam se, bio je u šatoru, a na ulici su bile plinske boce. To je jedna granica koja je bila prijeđena, a ovo je samo druga granica”, kazao je Bauk.

Dodao je da bi volio da se stvari ne relativiziraju: “Sad već bivši predsjednik HDZ-a vrlo je jasno poručio, kad je bilo to na Markovom trgu: ‘Pa, nećemo valjda primjenjivati zakon!? Oni su branitelji!’ Ili kada je državnom odvjetniku poručio da bi, da je pametan, zahtjev za skidanje imuniteta jednoj zastupnici uputio kasnije. To su te granice koje su ponekad znale biti prijeđene.”

Rekao je i da je premijer održao konfernciju koju je počeo ektremizmom. “A onda e počeo obračunavati sa svima i mene je to malo podsjetilo na tiskovne konferencije koje je imao povremeno predsjednik Vučić, gdje se isto tako povremeno obračunavao sa svima i vodi neke svoje ratove na sve teme”, kazao je Bauk.

Na kraju je komentirao i izjave Ivana Penave i Miroslava Škore i incidentu na Markovom trgu. “Nema opravdanja za pucanje kalašnjikovom na Vladu usred radnog dana… Moglo je biti žrtava i među slučajnim prolaznicima, to je bila vrlo nepromišljena izjava gospodina Penave. A gospodin Škoro se nije htio od toga ograditi. Stekao bi određene simpatije javnosti da je to osudio ili da je barem pedagoški upozorio Penavu da se to tako ne radi. A ne da se iz Vukovara gleda na stvari drugačije nego iz Zagreba. Ja ne mislim da je u Vukovaru normalno doći s kalašnjikovom u 8 ujutro i pucati. To je u stvari uvreda Vukovaru što je rekao gospodin Škoro”, zaključio je Bauk.

Komentiraj