Patrik Macek/PIXSELL

BAČIĆ “SDP-ova interpelacija pokazuje njihove slabosti”

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u petak je komentirao SDP-ovu interpelaciju o radu Vlade u vezi propasti nabave borbenih aviona od Izraela, istaknuvši da, ako je nabava aviona bila blamaža i fijasko, onda bi jedini pravi odgovor bio zahtjev za opoziv Vlade, što SDP ne može jer je za tu inicijativu potrebna petina zastupnika, koju nemaju.

Interpelacija nema definiran rok u kojemu se mora raspraviti i o tome će se odlučiti sukladno odluci predsjednika Sabora, rekao je Bačić na pitanje kada će Sabor raspraviti SDP-ov prijedlog.

“Ta interpelacija u prvom redu pokazuje slabosti SDP-a. Naime, ako je, kako govore, nabava eskadrile borbenih aviona doživjela blamažu i fijasko, jedini pravi odgovor oporbe bi bio zahtjev za opoziv Vlade ili pojedinog člana Vlade. Očito, SDP u ovom trenutku to ne može napraviti i da hoće. Za pokretanje pitanja opoziva potrebna je petina od ukupnog broja zastupnika u Saboru, što SDP u ovom trenutku nema s obzirom na to da im se raspada Klub”, kaže Bačić.

Na primjedbu da SDP ne isključuje mogućnost pokretanja pitanja povjerenja Krstičeviću, Bačić je uzvratio da oporba zajedno to može, ali SDP je želio imati svoj ekskluzivitet na podnošenje interpelacije, što pokazuje koliko je slabašan SDP.

Upitan želi li HDZ da se ta tema što prije raspravi, Bačić je kazao da nakon podnošenja i uvrštenja interpelacije u dnevni red ide rok od 15 dana u kojem je predsjednik Sabora mora dostaviti predsjedniku Vlade, koja se mora očitovati u roku od 15 dana, a zatim opet ima 15 dana za uvrštenje te točke u dnevni red, pa se tek onda može raspravljati.

“Mi ćemo ocijeniti trenutak kada ćemo je raspraviti”, poručio je Bačić.

Komentiraj