Auto industriji nedostaju čipovi, ‘krivci’ su Donald Trump i povećana potražnja zbog pandemije

Tvornice automobila u SAD-u i nekim drugim dijelovima svijeta morat će na neko vrijeme smanjiti ili prekinuti s proizvodnjom automobila. Razlog je nestašica čipova, piše portal zimo  dodajući da je proizvodnja zaustavljena u američkim tvornicama Ford Motora, Subarua i Toyote u SAD-u, kao i u nekim tvornicama VW-a, Nissana i Fiat Chrysler Automobilesa.

Više je razloga za nestašicu čipova, a jedan od njih povezan je i s odlukom Donalda Trumpa koja se odnosi na kineske kompanije kojima je nametnuo zabranu korištenja američke tehnologije. Glavni je  razlog, navode,  ipak velika potražnja za potrošačkom elektronikom koja je zabilježena lani. Zbog pandemije i rada od kuće značajno je porasla potražnja za čipovima za prijenosna računala i igraće konzole koje su također postale tražena roba, kao i za brojne druge gadgete.

Na nestašicu čipova utjecala je i činjenica što je američka administracija zabranila Huaweiju korištenje čipova i tehnologije za proizvodnju pametnih telefona. Zbog toga je kineska kompanija počela gomilati zalihe čipova kako bi neko vrijeme mogli neometano proizvoditi telefone, no s druge strane, probleme za Huawei pokušali su iskoristiti njihovi konkurenti koji su također počeli naručivati veće količine čipova.

Također, američka zabrana odnosi se i na kineskog proizvođača čipova SMIC, a zbog te je situacije nastala nesigurnost oko poslovanja s kineskim kompanijama pa je sve više automobilskih tvrtki odlučio potražiti proizvođače u drugim državama. No tajvanski TSMC, kao i druge tvornice čipova nisu bile spremne za tako veliko povećanje potražnje jer su već bili preopterećeni s narudžbama.

Situacija s nestašicom čipova u automobilskoj industriji nastavit će se najmanje još šest mjeseci, prenijeli su na Reutersu mišljenja analitičara, a prema nekim podacima, zbog te nestašice već je dosad proizvodnja smanjena za više od 200 tisuća vozila.

Komentiraj