Austrijski predsjednik odlikovao Miru Gavrana visokim državnim odličjem

Saša Zinaja

Hrvatskom književniku Miri Gavranu u Zagrebu će, prema odluci austrijskog  predsjednika Alexandra Van der Bellena, 20. ožujka biti dodijeljeno Zlatno odlikovanje časti za zasluge u Republici Austriji, a to je jedno od brojnih priznanja koje je pisac ostvario, priopćeno je u ponedjeljak iz teatra Gavran.

U priopćenju se podsjeća da je Gavran u Beču krajem lanjske godine za afirmaciju europskih vrijednosti dobio prestižnu međunarodnu Nagradu Dr. Alos Mock Europa-Preis.

Institut za kazališne studije Sveučilišta u Beču i njemačka izdavačka kuća Anton Hiersemann iz Stuttgarta 2007. su objavili knjigu s izborom ponajboljih svjetskih dramatičara te u nju uvrstili tri drame Mire Gavrana – Noć bogova, Ljubavi Georgea Washingtona i Kreontova Antigona.

Dodaje se kako je ugledni bečki izdavač Seifert Verlag objavio četiri Gavranova romana – Zaboravljeni sin, Judita, Krstitelj i Poncije Pilat, a proteklih dvadesetak godina u Beču je gostovalo 12 njegovih kazališnih predstava. Imao je i devet kazališnih premijera na njemačkom jeziku u Austriji i u Njemačkoj, a za rujan ove godine najavljena je još jedna njegova kazališna premijera u Beču.

Gavran u svojim djelima nerijetko obrađuje univerzalne teme koje prelaze granice Hrvatske i šire ideju humanosti, a djela su mu prevedena na 40 jezika te su izašla u više od 200 izdanja u zemlji i inozemstvu.

Gavranova dramska djela bila su predloškom za više od 300 kazališnih premijera diljem svijeta, a vidjelo ih je više od tri milijuna ljudi. Najizvođeniji je suvremeni hrvatski dramatičar u zemlji i inozemstvu.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]