facebook.com

Australski grad Darwin krije važan dio moderne povijesti

Grad Darwin krije važan dio moderne povijesti Australije. Ispod kamenja i mulja na jednoj od plaža nalazi se podzemni telegrafski kabel. Oseka otkriva samo dio tog komunikacijskog voda, koji je u 19. stoljeću spajao Australiju s ostatkom svijeta. Darwin je glavni grad australskog Sjevernog teritorija, koje je podmorski telegrafski kabel uvrstilo na svoj popis baštine.

Kabel je bio dio međunarodne mreže, koja se protezala više od 20 tisuća kilometara preko 14 telegrafskih stanica, sve do Londona. Vlade, velike privatne tvrtke i novinske agencije su bili najvažniji korisnici ove mreže za prijenos poruka u kodu. Ističe se kako je telegraf imao važan utjecaj za razvoj i širenje trgovine na području Australije. Kopnena mreža telegrafskih stupova, koja je spajala Darwin i grad Adelaide  je postavljena 1872. godine.

Ovo područje su nastanjivali autohtoni narodi, dok su nizozemski istraživači izradili prve preciznije karte u 17. stoljeću. Godine 1839. engleski brod HMS Beagle je uplovio u luku koju je kapetan John Clements Wickham nazvao Port Darwin (Luka Darwin) prema bivšem članu posade i poznatom znanstveniku Charles Darwinu.

Grad je potpuno srušen u Drugom svjetskom ratu i ponovno izgrađen 1974. godine, nakon prolaska ciklona Tracy.

Komentiraj