Augustinčić ispred UN-a u New Yorku: “Mir” simbolizira žena

Nakon Drugog svjetskog rata Opća skupština Organizacije ujedinjenih naroda odlučila je da sjedište UN bude u Sjedinjenim Američkim Državama. S gradnjom kompleksa zgrada započelo se 1949. godine, a svaka zemlja članica UN-a dobila je određeni zadatak oplemenjivanja prostora. Tako su, primjerice, skandinavske zemlje uredile i dekorirale unutrašnjost Savjeta sigurnosti, Indija i azijske zemlje darovale su velike, rukom izrađene tepihe za dvorane, izrađene su tapiserije, poznati slikari darovali su svoje slike, itd. Tadašnja jugoslavenska vlada odlučila je da i kroz svoj dar Organizaciji ujedinjenih naroda istakne svoje opredjeljenje za mir u svijetu, te je kipar Antun Augustinčić bio pozvan da tu ideju i realizira.

Augustinčić je prihvatio zadatak i predložio izvođenje konjaničke statue koja će simbolizirati mir u svijetu. Odlučio se za ženski lik na konju, a objašnjavajući razloge  rekao je da je ženski lik smatrao prikladnijim za simboliku mira jer mir bi bio mnogo više zajamčen, kad bi o njemu odlučivale žene, a ne muškarci. Na primjedbu kako je konj ratnička životinja, odgovorio je kako se za mir treba boriti. Skicu je dovršio 1952. godine i ona detaljno dočarava kasniju spomeničku izvedbu: trijumfalan ženski lik strogog pogleda usmjerenog ravno naprijed, koji u desnoj ruci drži globus, a u podignutoj ljevici maslinovu granu. Plašt koji joj vijori na leđima te konj u pokretu sugeriraju snažno usmjerenje prema naprijed, odnosno simbolično vođenje naroda svijeta k miru.

Spomenik je 2. prosinca 1954. otkrio glavni tajnik UN Dag Hammarskjöld, a Augustinčić nije bio prisutan jer je bio angažiran na novom projektu, Spomeniku žrtvama fašizma u glavnom gradu Etiopije, Addis Abebi. Iduće godine za spomenik Mir dobio je Nagradu Grada Zagreba.

 

Komentiraj