Arbitražni postupci: Zdravko Marić: “Postignut je dogovor sa šest banaka”

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić održao je u utorak konferenciju za novinare na kojoj je govorio o arbitražnim postupcima pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova vezanim uz konverziju kredita u CHF.

“Kada govorimo o arbitražnim postupcima, možemo izvući nekoliko zajedničkih karakteristika. U pravilu govorimo o procesima koji dugo traju i podrazumijevaju visoke troškove. U tim procesima sam ishod je neizvjestan, bez obzira na sve argumente koji se podnose. I postoji takozvani reputacijski efekt arbitražnih postupaka”, kazao je novinarima ministar Marić i dodao da dugotrajnost i financijski efekti nikome nisu u interesu te da je Hrvatska otvorila put za kvalitetniji dijalog s bankama.

Marić je kazao da je postignut dogovor šest banaka koje vode procese i postupke protiv RH na međunarodnih i domaćim sudovima. “U četiri postupka odmah nastupa suspenzija, zaustavljanje svih procesa. Suspenzija koja je stupila na snagu podrazumijeva kako nema dodatnih radnji niti troškova. Ni sam dogovor ne donosi dodatne troškove”, rekao je ministar financija. Dogovor je postignut s Zagrebačkom bankom, PBZ-om, Sberbankom, Ersteom, Raiffeisenom i OTP bankom.

Upitan što su banke dobile zauzvrat, Marić kaže da su prepoznati napori na području unaprijeđenja poslovog okruženja, poboljšanja zakonodavstva i procesa uvođenja eura.

Otkrio je da dogovor ne podrazumijeva nikakve financijske obveze za Hrvatsku. “Radi se na unaprijeđenju poslovnog okruženja, to je bila osnovna ideja. Paralelno sa time, dogovoru je doprinos dao i proces pristupanja eurozona. Temelj naših razgovora je da mi ne prepoznajemo da je nekakva šteta učinjenja ili da bi dogovor trebao imati kompenzaciju”, kazao je Zdravko Marić.

Komentiraj