Aplikacijom TikTok proširio se uznemirujući trend, reagirali i iz Muzeja Auschwitz

 

Aplikacijom TikTok u posljednje se vrijeme proširio uznemirujući trend, u kojem se korisnici prikazuju kao žrtve Holokausta.

Korisnici pri tome šminkom imitiraju opekotine i modrice dok govore kako su umrli u nacističkom logoru. Često nose i odjeću s prugama koja imitira logorašku odjeću ili Davidovu zvijezdu kakvu su Židovi bili prisiljeni nositi na odjeći tijekom Drugog svjetskog rata.

Na ovaj trend ovog su tjedna reagirali i iz Memorijalnog muzeja u Auschwitzu, navodeći da su ovakve snimke ‘uvredljive i štetne’.

Preko društvene mreže Twitter iz Memorijalnog muzeja poručili da trend ‘žrtava’ može biti štetan i uvredljiv. “Neki od videozapisa opasno su blizu ili su već prešli granicu trivijalizacije povijesti. Ali, o ovome bi trebali razgovarati ne da posramimo i napadamo mlade ljude, čija je motivacija raznolika. Riječ je o obrazovnom izazovu”, dodali su iz ove organizacije. U izjavi su iz Muzeja istaknuli i kritiku ulozi društvenih medija u sjećanju na Holokaust.

“U ovoj raspravi moramo biti vrlo oprezni, jer jezik koji se koristi nosi puno emocija, ponekad vrlo intenzivnih”, dodaju i ponabljaju da su protiv klevetanja ljudiuvučenih u ovaj trend. U izjavi se navodi i kako su društveni mediji dio naše svakodnevnice i komunikacije, ali žrtvama treba odati poštovanje.

Naglašavaju i veće probleme s društvenim medijima, pa tako spominju algoritme koji navodno promiču antisemitizam i platforme koje omogućuju sadržaj koji negira Holokaust, prenio je CNN.

TikTok nije komentirao ovu izjavu, ali su 20. kolovoza objavili izjavu u kojoj stoji da imaju proaktivni pristup zaustavljanju širenja mržnje i ekstremističkih skupina. “Tvrtka ima nultu stopu tolerancije prema računima koji su povezani s antisemitizmom i uklanja rasnu diskriminaciju i poricanje nasilnih tragedija, kao što je Holokaust”, navodi se u toj izjavi. Od početka godine TikTok je uklonio najmanje 380 tisuća videozapisa, samo u SAD-u. Ti zapisi, kažu, krše politiku prema govoru mržnje. Blokirano je i više od 1500 računa.

Tijekom Drugog svjetskog rata u nacistuičkim koncentracijskim kampovima umrlo je šest tisuća Židova. Stotine tisuće Roma i osoba s mentalnim ili tjelesnim oštećenjima također je ubijeno.

Komentiraj