Anušić: HDZ ima većinu i pokazao je da ne pristaje na ucjene i ultimatume”

Potpredsjednik HDZ-a i osječko-baranjski župan Ivan Anušić komentirao je izbornu pobjedu HDZ-a na čelu sa Andrejem Plenkovićem i najavio kako Sabor kreće odmah s radom.

Manjine, HNS i Radimir Čačić

“Definitivno je to saborska većina koja će izglasati novu vladu, a tko će imati koju dužnost u vladi još ne znamo, jer još čekamo službene rezultate.

Mislim da nije dobro da jedna stranka ima apsolutno sve ministre i da sve poluge vlasti podijelimo na stranačke ljude, a tako nije ni sada. Ministar financija nije član HDZ-a, na primjer. Ako ćemo raditi koaliciju s nekim od spomenutih ljudi, možda netko od njih dobije i vodstvo ministarstvo, ali tendencija je da se broj ministarstava smanji. Siguran sam da će ministarstava biti manje za trećinu, a time ćemo smanjiti i administraciju.

Kada govorimo o koaliciji, Domovinski pokret više je puta rekao da HDZ ne dolazi u obzir, a poslije su neki članovi rekli da se može s HDZ-om, ali da Plenković ne bude premijer. To nije film koji bi itko od njih gledao. Buduća saborska većina ima 76 ruku, nemamo vremena za ucjene, ultimatume, što je do sada često vladama pravilo probleme oko kontinuiteta. Ne govorim samo o Domovinskom pokretu, nego generalno. Ovo je prilika da se naprave neke stvari koje su se odlagale godinama”, rekao je Anušić za N1 televiziju.

Više nikada u situacije kao onda s MOST-om

“Situacije koje su se događale, pokušaj rušenja vlade od strane Mosta koji je umalo izazvao ponovno izbore, doveo je do situacije u kojoj su neki zastupnici zaključili da bi bilo dobro podržati vladu koja radi dobar posao. To je dokazano i u godinama rada iza nas i na ovim izborima”, poručio je.

Nema vrbovanja od strane HDZ-a

“HDZ ni jednog od tih zastupnika nije vrbovao i kupovao. HDZ je dobio izbore jer su građani smatrali da rade dobar posao. HDZ je na ovim izborima odradio dobar posao i iznenadili smo sami sebe”, naglasio je Anušić.

“Ovo je većina koja je sasvim dobra za raditi ozbiljan posao. Ako nas netko želi podržati može ali nećemo ih vrbovati”, dodao je.

Mala izlaznost građana

“Izlaznost jeste manja, ali to nije presudno, a ljudi u samoizolaciji nisu predodređeni da glasaju ni za HDZ ni SDP, nego bi glasali možda za nekog trećeg”

Izbori su bili parlamentarni, legitimni, oni koju mislili da nešto trebaju promijeniti su izašli na izbore i dali su svoj glas. Oni koji ne izlaze na izbore nisu izašli na izbore. Jedan dio naših birača nikada ne ide na izbore, naglasio je Anušić.

Što se tiče samoizolacije, birački odbori ni u normalnim okolnostima ne mogu doći do onih koji su bolesni ili nepokretni. Ne treba tražiti alibije, komentirao je.

HDZ je 66 mandata imao sa Sanaderom i sada s Plenkovćem, je li to dokaz da HDZ, kada se odmakne od krajnje desnice ka centru uvjerljivo pobjeđuje?

“HDZ je jučer pobijedio jer je dobro radio u zadnje četiri godine. Mislio sam da Domovinskom pokretu dam pohvalu za 16 mandata, a da je HDZ sebe malo podcijenili. Nama D’Hondt nije išao u prilog nego potpora birača.

Sanader je dva puta HDZ odveo na čelo vlade, a Miroslav Škoro bio saborski zastupnik, a potpredsjednik vlade je bio Slobodan Uzelac iz SDSS-a, i tada je HDZ bio centar koji je okupio i dobivao.

HDZ ne smije ni danas skrenuti previše udesno ili ulijevo, HDZ je stranka desnog centra i tako mora i ostati. Naši su birači oni koji žele opciju desnog centra ili centra”, objašnjava Anušić

Mislite li da će Vam Možemo biti jača oporba od SDP-a i Mosta?

Mislim da su Možemo prvenstveno reakcija na sve što se događa u Zagrebu i zbog gradonačelnika Milana Bandića. Naravno, nastali su i zbog neučinkovitog SDP-a ovdje i to je suprotan politički svjetonazor od onog koji mi danas imamo i definitivno će biti oporba od danas nadalje”, komentirao je.

Komentiraj