Američke pohvale Milanoviću i Kotoromanoviću za mimohod

Nacional

Dvojica visoko rangiranih američkih generala, zapovjednik Nacionalne garde Minnesote general Richard C. Nash i zamjenik zapovjednika američkih snaga za Europu general Randy A. Kee, bili su posebni izaslanici State Departmenta na svečanom mimohodu koji je povodom proslave 20. godišnjice vojno-redarstvene operacije „Oluja“, proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, održan u Zagrebu 4. kolovoza.

Sjedinjene Američke Države time su Hrvatskoj odale posebno priznanje jer vrlo rijetko predstavnike svojih vojnih snaga šalju na mimohode koje organiziraju druge države. Osim dvojice generala, na zagrebačkom mimohodu bilo je prisutno i cijelo vojno izaslanstvo, kao i američki veleposlanik u Hrvatskoj, Kenneth Merten.

Na svečanom domjenku održanom na platou pored Klovićevih dvora na Gornjem gradu, general Nash i general Kee srdačno su se pozdravili i razmijenili nekoliko rečenica i s premijerom Zoranom Milanovićem te ministrom obrane Antom Kotromanovićem, kojem su uručili i zastavu Nacionalne garde Minnesote, što je Nacional ekskluzivno zabilježio. Generali su vrlo srdačno pozdravili i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, generala Dragu Lovrića, koji će krajem kolovoza otputovati u uzvratni posjet Minnesoti.

Hrvatska s Nacionalnom gardom Minnesote ima vrlo snažno razvijenu međusobnu suradnju koja traje već gotovo punih 20 godina. Konkretno, 20. obljetnica suradnje bit će proslavljena iduće godine, što znači da je ona započela 1996., neposredno nakon „Oluje“. Hrvatski vojnici više su puta u Minnesoti prolazili obuku za sudjelovanje u mirovnim misijama u Afganistanu, a i pripadnici Nacionalne garde Minnesote sudjelovali su u vježbama u Hrvatskoj. Američka vojska poslala je i 35 inženjera, koji su pomagali pri obnovi Društvenog doma u Račinovcima nakon prošlogodišnjih katastrofalnih poplava, a poslali su i materijalnu pomoć u iznosu 150 tisuća dolara. U dogovorima o svim vrstama suradnje i vojne pomoći između Nacionalne garde Minnesote i Hrvatske vojske, angažirani su upravo generali Nash i Kee.

Američki generali pohvalili su organizaciju svečanog mimohoda kojem su nazočila ukupno 42 strana izaslanstva, između ostalog i visoko izaslanstvo Narodne Republike Kine.

Komentiraj