Aladrović: “Spremni smo za sve scenarije, novi lockdown ne očekujemo”

S obzirom na epidemiološku i gospodarsku situaciju, Vlada je predložila nove gospodarske mjere za očuvanje radnih mjesta, a s najavljenim su zadovoljni i poslodavci i sindikati.

Vlada je predstavila redizajn prvotnih mjera, a ključne stvari su skraćivanje radnog vremena na 70 posto s dosadašnjih 50 posto te stupnjevanje potpora sukladno padu prometa

Najavljene mjere i gospodarsku situaciju u cjelini komentirao je ministar  rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

 

”Što se tiče mjere skraćenja radnog vremena ona je prije svega namijenjena i konzumirana od strane prerađivačke industrije. U pregovorima s HUP-om
i sa sindikatima uvidjeli smo da postoji određeni segment prerađivačke industrije kojima nije dovoljan samo pad efikasnosti od 50 posto zbog pomanjkanja narudžbi i tu smo usvojili nekakve njihove prijedloge da podignemo razinu na 70 posto. To be znači nužno da će tih 70 posto biti konzumirano u svakom scenariju, ali za one kojima je najugroženija list narudžbi i poslovanje, oni mogu iskoristiti i tu mogućnost”, objasnio je ministar u razgovoru za RTL Danas.

Aladrović uvjerava kako su udruge koje zastupaju ugostitelje zadovoljne mjerama što za njega  znači da je Vlada pogodila s mjerama.

Spremni za sve scenarije

”Lockdown u ekonomskom smjeru ne očekujemo. Ne smatramo da će on biti potreban i zato smo išli s ovim mjerama kako bi omogućili  onima koji rade da lakše prebrode ovu tešku epidemiološku situaciju. Ako se pogorša epidemiološka situacija znat ćemo reagirati na vrijeme”, uvjerava Aladrović.

 

Komentiraj