Al-Kaida je osnovana u Pakistanu prije 34 godine

Dana 11. kolovoza 1988. godine održan je prvi sastanak organizacije koja je postala poznata pod nazivom Al-Kaida (piše se i u oblicima al-Qa’ida, al-Qaeda). Njeno ime na arapskom jeziku znači temelj ili baza, a može označavati bazu u vojnom smislu. Ključna osoba za osnivanje Al-Kaide bio je Osama bin-Laden, sin saudijskog milijardera te pripadnik velike i bogate obitelji. U osnivanju Al-Kaide sudjelovao je i Ayman al-Zawahiri, koji je Osamu kasnije naslijedio na mjestu čelnog čovjeka te organizacije.

Prvi sastanak održan je u pakistanskom gradu Peshawaru. Riječ je o strateški važnom gradu u Pakistanu, smještenom samo 40-ak kilometara od granice s Afganistanom. Iz Peshawara put vodi prema Afganistanu kroz znameniti planinski prijevoj Hajber, koji je tisućljećima funkcionirao kao važan prolaz iz Indije prema Afganistanu.

Osama bin-Laden bio je na čelu Al-Kaide do 2011. godine tj. tijekom gotovo 23 godine. Ubijen je u Pakistanu nakon dugotrajnog skrivanja u svibnju 2011. godine, u dobi od 54 godine. Njegovo ubojstvo dogodilo se kod pakistanskog grada Abbottabada, koji se nalazi oko 150 kilometara istočno od spomenutog Peshawara.

 

Komentiraj