Zagreb News
Decoration icon

Grad Zagreb

Agencija Moody’s podignula kreditne izglede Zagrebu i Holdingu, oglasio se Tomašević

Autor:

17.11.2023., Zagreb - Tomislav Tomasevic gradonacelnik Grada Zagreba sa svojim suradnicima predstavio je gradski proracun za 2024. godinu. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Davorin Visnjic/PIXSELL

Kreditna agencija Moody’s podignula je kreditne izglede Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga sa stabilnih u pozitivne, uz zadržavanje Baa2 investicijskog rejtinga.

“Kreditni rejting ima važnu ulogu na mogućnosti Grada da unaprijedi usluge i gradsku infrastrukturu jer veći kreditni rejting znači jeftiniji pristup novcu i veći interes ulagača. Zbog toga smo, unatoč tome što su u Zagrebu najveće plaće, u mogućnosti i dalje zadržati praktički najjeftinije cijene komunalnih i drugih usluga u usporedbi s drugim gradovima u Hrvatskoj, a u 2024. ćemo moći napraviti i značajne iskorake u kvaliteti usluga za građane”, istaknuo je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Moody’s podsjeća da se povećanje kreditnih izgleda Grada Zagreba događa nakon istovrsnog povećanja za Republiku Hrvatsku, te su kreditni rejting Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga na istoj razini kao i kreditni rejting Hrvatske. Napominju i slične dugoročne izglede za makroekonomski rast za koje očekuju da će ojačati financijske rezultate Grada Zagreba i pridonijeti nastavku smanjenja duga u sljedećih nekoliko godina. Također, zbog uspješnog upravljanja Gradom, Moody’s navodi niske okolišne, socijalne i upravljačke rizike za Grad Zagreb.

Moody’s: Dobro upravljanje Gradom i financijama

Govoreći o zaštiti okoliša, agencija ističe uspješnu zaštitu od poplave, te u tom smislu nužnost obnove vodovodne i kanalizacijske infrastrukture. Jak demografski profil, najveće plaće u državi i najniža nezaposlenost u Hrvatskoj razlog su niskog socijalnog rizika. Pridodaju i visoku razinu pristupa obrazovanju, dobre zdravstvene i ostale ključne usluge, piše HRT.

Prema Moody’su, niski upravljački rizici proizlaze iz dobrog upravljanja Gradom i jakih institucija, a posebno iz visoke vjerodostojnosti Grada zbog mudrog upravljanja financijama, zbog čega Grad stalno ostvaruje uspješne financijske rezultate.

Što se tiče kreditnog rejtinga Zagrebačkog holdinga, na njega ponajprije utječu rezultati Grada, koji pruža snažnu podršku Holdingu u donošenju i provedbi važnih odluka, kao i ključna uloga Zagrebačkog holdinga u upravljanju gradskim komunalnim uslugama.

“S obzirom na prethodna povećanja kreditnog rejtinga i izgleda i od strane agencije Moody’s i od strane agencije Standard&Poors, ovo je ukupno čak šesto povećanje rejtinga ili kreditnih izgleda Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga u mandatu ove gradske Uprave. Ovakva potvrda najvećih svjetskih financijskih agencija najbolje govori o uspješnosti ove gradske Uprave u upravljanju Gradom Zagrebom, na što sam iznimno ponosan”, zaključio je Tomašević.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.