Objavljen kreditni rejting europskih država: Prva je Norveška, pogledajte gdje je Hrvatska

Autor:

09.01.2023., Zagreb - Ilustracija - Euro.
 Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Davor Puklavec/PIXSELL

Infografika prikazuje kreditni rejting europskih država u rujnu 2023. Na prvom je mjestu Norveška, Hrvatska zauzima 22. mjesto, a na posljednjem je mjestu Crna Gora. Pri dnu ljestvice nalaze se Srbija, Sjeverna Makedonija te BiH.

Photo: Pixsell/S&P

Nakon što je sredinom rujna ove godine agencija S&P zadržala rejting Hrvatske na BBB+ i revidirala izglede dugoročnog rejtinga iz stabilnih u pozitivne, isto je učinila i agencija Fitch, a hrvatski premijer smatra da su brzom oporavku Hrvatske pridonijele snažne mjere Vlade.

Kreditni rejting Hrvatske zadržan je na dosad najvišoj investicijskoj razini BBB+, dok su izgledi revidirani iz stabilnih u pozitivne.

“Dvije svjetske agencije za dodjelu kreditnog rejtinga u razmaku od nekoliko tjedana zadržale su dosad najvišu investicijsku razinu kreditnog rejtinga Hrvatske i revidirale izglede iz stabilnih u pozitivne. Agencija Fitch utvrdila je da je u odnosu na pretpandemijski četvrti kvartal 2019. Hrvatska ostvarila kumulativni rast BDP-a od 13 posto, što je drugi najbolji rezultat u EU-u.

Brzom oporavku od pandemije i energetske krize pridonijele su snažne mjere Vlade, kao i agilnost hrvatskih gospodarstvenika i radnika. U izvješću agencije prepoznata je važnost članstva u europodručju, kao i postignuća u pogledu političke, gospodarske i financijske stabilnosti, ravnoteže proračuna, pada udjela javnog duga u BDP-u i provedbe reformi u okviru Plana oporavka i otpornosti. Kreditni rejting Hrvatske bio je ispod investicijske razine, a sada je na korak do A razine”, izjavio je premijer Andrej Plenković.

Slijedom donošenja novog paketa mjera Vlade i razgovora vođenih s predstavnicima trgovačkih lanaca, Fitch očekuje daljnje usporavanje inflacije u Hrvatskoj. Ujedno procjenjuje da bi gospodarski rast u razdoblju 2023.-2025. trebao prosječno iznositi 2,7 posto, u odnosu na prosjek europodručja od 1,1 posto.

Hrvatska je jedina zemlja kojoj je, otpočetka COVID-krize do danas, povećan kreditni rejting za dva stupnja i to po sve tri agencije za dodjelu kreditnog rejtinga. Sve tri najvažnije bonitetne agencije (Fitch, S&P, Moody’s) drže kreditni rejting Hrvatske unutar investicijskog, što je posljedica ulaska u europodručje, prenosi HRT.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.