Tomašević: “Povećanje kreditnog rejtinga dokaz da je restrukturiranje bilo nužno”

Autor:

13.07.2023.., Zagreb - Odrzana Gradska Skupstina.
 Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Slavko Midzor/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u subotu da je povećanje kreditnog rejtinga Zagrebačkom holdingu dokaz da su provedene mjere restrukturiranja bile nužne te da su rezultati rješavanja naslijeđenih problemima potvrđeni od strane neovisnih stručnjaka.

Agencija za kreditni rejting Standard&Poor`s (S&P) povisila je Zagrebačkom holdingu rejting za jedan stupanj, s B na B+ razinu, uz pozitivne izglede, izvijestio je u petak Holding, navodeći da je povećanje uslijedilo nakon uspješne realizacije izdanja obveznica povezanih s održivim razvojem.

Tomašević je na Facebook stranicama Grada Zagreba objavio da je interes ulagača za obveznicu bio iznad svih očekivanja te je iznosio 480 milijuna eura, što je značajno premašilo potrebnih 305 milijuna eura.

Novi problemi za Tomaševića: Plan izgradnje kompostane u Novskoj ipak neće zaživjeti, zna se i zašto

“Ovo je ujedno i prva obveznica javnog sektora u Hrvatskoj povezana s održivošću, što je privuklo nove institucionalne investitore i odrazilo se na postignutu kamatnu stopu od 4,90 posto, što je izvrstan rezultat, budući su procjene većine analitičara bile da će se ona kretati oko 6 posto”, rekao je.

Gradonačelnik je istaknuo da je Holding prvo gradsko poduzeće u srednjoj i istočnoj Europi koje je izdalo obveznicu povezanu s održivošću. Time, dodao je ne samo da provode zelenu tranziciju već postaju predvodnik i u financijskom sektoru.

Napomenuo je da je to treće povećanje rejtinga Zagrebačkog holdinga u zadnjih godinu te istaknuo da je ta gradska tvrtka u manje od dvije godine od izazovne financijske situacije došla do pozitivnog poslovanja, rasta kreditnog rejtinga i iznimnog interesa i povjerenja investitora.

“Dokaz je to da su provedene mjere operativnog i financijskog restrukturiranja bile nužne, da su se Holding i Grad Zagreb hrabro i odlučno uhvatili ukoštac s naslijeđenim problemima te da su rezultati jasno i objektivno potvrđeni od strane neovisnih financijskih stručnjaka. Grad Zagreb će i nadalje podržavati Holding u ostvarenju zadanih ambicioznih ciljeva”, zaključio je Tomašević.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.