Afrički čelnici odbacili Trumpov plan za Palestince i Izrael

Čelnici Afričke unije (AU) odbacili su u nedjelju plan američkog predsjednika Donalda Trumpa za okončanje izraelsko-palestinskog sukoba, ocijenivši da se njime krši više rezolucija Ujedinjenih naroda i Unije.

Afrički čelnici okupili su se u nedjelju u etiopskoj prijestolnici Adis Abebi na 33. samitu Afričke unije u čijem središtu je rješavanje sukoba i postizanje razvoja u Africi.

Novi predsjedavajući Afričke unije, južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa, usporedio je američki plan s aparthejdskim režimom.

“Podsjetio me na strašnu priču kroz koju smo prošli u Južnoafričkoj Republici”, rekao je Ramaphosa koji je u nedjelju preuzeo predsjedanje Unijom od egipatskog predsjednika Abdela Fataha al-Sisija.

Palestinci su odbili Trumpov plan smatrajući ga nepravednim. Oni kažu da taj mirovni plan ide na ruku Izraelu i omogućuje mu pripojenje okupiranih teritorija, što se kosi s međunarodnim pravom. Palestinski čelnici su odmah odbili pregovore na toj osnovi.

Dvodnevni samit Afričke unije održava se na temu “Ušutkavanje oružja”, odražavajući ciljeve Agende 2063 AU-a. Cilj Agende, pokrenute 2013. godine, je transformacija afričkih država tijekom 50 godina i uspostava sigurnosti i mira diljem kontinenta.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres nazoči samitu na kojem će također biti razmotrena libijska kriza. On je rekao da partnerstvo UN-a s AU-om ima ogromnu važnost i istaknuo je punu potporu inicijativi Unije za ušutkavanje oružja,prenosi agencija dpa.

UN pokušava pretvoriti krhko primirje između zaraćenih strana u Libiji u trajno mirno rješenje.

“Mi smo usredotočili naš rad na rješavanje sukoba”, rekao je Ramaphosa.

Komentiraj