Otkriven dokument ruskog FSB-a o destabilizaciji Moldavije

Autor:

epa10517356 Supporters of the Shor political party protest in the main street of Chisinau, Moldova, 12 March 2023. The protesters called on the government to not involve Moldova in the Russian-Ukrainian war, increase pensions and for support for their winter energy bills.  EPA/DUMITRU DORU

EPA/DUMITRU DORU

Tajni plan koji je izradila ruska sigurnosna služba, FSB, iznosi detaljne opcije za destabiliziranje Moldavije, uključujući potporu proruskim skupinama, korištenje pravoslavne crkve i prijetnju prekidom opskrbe prirodnim plinom.

Čini se da je dokument sastavljen kako bi se spriječilo naginjanje Moldavije Zapadu, što uključuje bliže odnose s NATO-om i zahtjev za pridruživanje Europskoj uniji. Opetovano se poziva na važnost sprječavanja Moldavije da se pridruži NATO-u.

Čini se da je dokument 2021. godine napisala FSB-ova Uprava za prekograničnu suradnju. Naslov mu je “Strateški ciljevi Ruske Federacije u Republici Moldaviji”. i postavlja desetogodišnju strategiju za dovođenje Moldavije, bivše sovjetske republike u sendviču između Ukrajine i Rumunjske, u sferu utjecaja Rusije.

Plan uključuje ovisnost Moldavije o uvozu ruskog plina i raspirivanje društvenog sukoba, kao i pokušaj blokiranja napora Moldavije da stekne utjecaj u proruskoj otcijepljenoj regiji Pridnjestrovlju, gdje je stacionirano oko 1500 ruskih vojnika.

Među neposrednim ciljevima su “podrška moldavskim političkim snagama koje zagovaraju konstruktivne odnose s Ruskom Federacijom” i “neutralizacija inicijativa Republike Moldavije usmjerenih na eliminaciju ruske vojne prisutnosti u Pridnjestrovlju”.

Srednjoročni ciljevi uključuju “protivljenje ekspanzionističkoj politici Rumunjske u Republici Moldaviji” i “protivljenje suradnji između Republike Moldavije i NATO-a”.

Dokument FSB-a iznosi dugoročne ciljeve uključujući “stvaranje stabilnih proruskih skupina utjecaja u moldavskim političkim i gospodarskim elitama” i “formiranje negativnog stava prema NATO-u”.

Upitan o dokumentu u četvrtak, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je: “Ne znamo ništa o postojanju takvog plana. Ne isključujem da je ovo još jedan lažnjak. Rusija je uvijek bila i ostaje otvorena za izgradnju dobrosusjedskih, obostrano korisnih odnosa, uključujući i s Moldavijom. Jako nam je žao što sadašnje vodstvo Moldavije ima potpuno neopravdane i neutemeljene predrasude prema Moskvi.”

Rusija je optužila Ukrajinu da planira invaziju i preuzimanje Pridnjestrovlja, koje graniči s jugozapadnom Ukrajinom. Rusko ministarstvo obrane prošlog je mjeseca reklo da Ukrajinci skupljaju oklopnu opremu u nekoliko pograničnih sela. Moldavija i Ukrajina su obje odbacile tvrdnju.

Prošlog mjeseca ruski predsjednik Vladimir Putin poništio je dekret iz 2012. koji je podupirao suverenitet Moldavije, rekavši da je taj potez “osigurao nacionalne interese Rusije u vezi s dubokim promjenama koje se događaju u međunarodnim odnosima”.

Posljednjih tjedana moldavske vlasti uhitile su nekoliko navodnih proruskih aktivista, kao i navodnog operativca privatne vojne tvrtke Wagner koji je pokušao ući u zemlju. SAD je obećao proračunsku potporu moldavskoj vladi kako bi joj pomogao da se nosi s visokim cijenama energije. Cijene plina naglo su porasle tijekom prošle godine kao rezultat sukoba u Ukrajini, piše CNN.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.