80. rođendan Briana De Palme

Američki filmski redatelj čija se karijera proteže gotovo na 40 godina, poznat je po filmovima u neizvjesnom žanru trilera uključujući i financijske uspjehe kao što su Carrie, Dressed to Kill, Scarface, Carlito’s Way, The Untouchables i Mission: Impossible.

Rođen je 11. rujna 1940. godine u italoameričkoj obitelji koja je dala istaknute stručnjake u različitim područjima. Otac Anthony je ugledni ortopedski kirurg, stariji brat Bruce bavio se alternativnom medicinom, a drugi brat Bart poznati je fotograf. U ranoj mladosti Brian se zanimao za fiziku pa je čak osvojio i drugu nagradu na gimnazijskom sajmu znanosti i to za projekt ‘Primjena kibernetike u rješavanju diferencijalnih jednadžbi’ – daleke 1957. bila je to vrijedna anticipacija budućeg kompjuterskog doba.

Navodno je na početak njegove filmske karijere i kasniju preokupaciju voajerskim motivima neizravno utjecao i razvod njegovih roditelja – majka je oca optužila za nevjeru, a mladi Brian je da utvrdi istinu par dana uhodio i snimao oca. Iako je na početku studija upisao fiziku, pod utjecajem velikih filmova koje je gledao (poput Hitchcockove ‘Vrtoglavice’) prelazi na film i snima alternativne filmove pod utjecajem Godarda i pokreta ‘cinema verite’.

Zanimljivo je da je kasnije, kad je počeo snimati žanrovske i stilizirane filmove, dao svoju poznatu definiciju filma kao iluzije, odnosno po njegovim riječima: ‘Kamera laže cijelo vrijeme, laže 24 puta u sekundi’, a time se suprotstavio definiciji svog ranog uzora Godarda ‘Fotografija je istina, a film je istina 24 sličice u sekundi’.

Komentiraj