6. Noć hrvatskog filma i novih medija – publika napunila kino dvorane

Šesta po redu Noć hrvatskog filma i novih medija održana je u petak navečer diljem Hrvatske pred prepunim kino dvoranama u osam hrvatskih gradova  i ukupno pet država, a posjetitelji su imali priliku uživati u besplatnom maratonu više od stotinu najboljih domaćih filmova svih žanrova, priopćili su u subotu organizatori.

Program Noći hrvatskog filma i novih medija održan je u Zagrebu, Sisku, Otočcu, Malom Lošinju, Splitu, Koprivnici, Vukovaru i Dubrovniku,  te u Mađarskoj, Italiji, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Na repertoaru kinodvorana našli su se brojni hrvatski filmovi – od onih iz prošlosti pa sve do aktualnih ostvarenja, a brojni posjetitelji su uživali u posebnoj atmosferi noćnog filmskog maratona čiji je cilj i promocija vrijedne domaće filmske baštine, istaknula je u priopćenju  umjetnička voditeljica *Noć hrvatskog filma i novih medija redateljica  Irena Škorić.

Svečano otvorenje Noći hrvatskog filma i novih medija održano je u zagrebačkom kinu Kaptol Boutique Cinema, a pubiku je pozdravila umjetnička voditeljica manifestacije Škorić, Chris Marcich, ravnatelj HAVC-a, te Milana Vuković Runjić, pročelnica Ureda za kulturu Grada Zagreba, kao izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Program je otvorio koncert ‘Melodije velikog ekrana’ u izvedbi mješovitog pjevačkog zbora Capella Odak s dirigenticom Jasenkom Ostojić, koji je publiku podsjetio na dobro poznate melodije i kadrove iz bezvremenskih hrvatskih filmova, poput Vlaka u snijegu, Putovanja na mjesto nesreće, Servantesa iz Malog Mista, Tko pjeva zlo ne misli, Ne daj se Floki  i dr.

Filmski program otvorio je blok retro filmova, koji je počeo animiranim filmom Surogat, hrvatskog oskarovca  Dušana Vukotića.

Potom je prikazan dokumentarni film Dobro došli u Zagreb Dragutina Vunaka, a zatim restaurirani animirani film iz Zagreb filma, ‘Kolekcionar’, nedavno umrlog Milana Blažekovića, često nazivanog hrvatskim Disneyem. Publiku je posebno oduševio dokumentarni film “Nek se čuje i naš glas” redatelja Krste Papića, a riječ je o  digitalno restauriranoj kopiji.

Prvi put na velikom kino platnu u Kaptol Boutique Cinema, nakon nedavne premijere na Zrinjevcu, zagrebačka publika imala je sinoć priliku pogledati novu epizodu  Profesora Baltazara, naslova ‘Augustova treća sreća’, snimljenu u čast 50. obljetnice nastanka serijala o profesoru Baltazaru. Nova epizoda snimljena je 52 godine nakon prve originalne epizode, a sedmominutni animirani film režirao je koautor originalnog serijala Profesor Baltazar, Boris Kolar.

Za vrijeme pauze publika je u foajeu kina razgledala izložba starih hrvatskih filmskih plakata koji ‘slikom’ pričaju o filmovima koji su obilježili hrvatsku kinematografsku povijest. Nakon pauze uslijedio je blok igranih filmova.
Najmlađi redatelj ovogodišnje Noći hrvatskog filma i novih medija  je 21-godišnji Svebor Mihael Jelić,  koji je autor  filma Zagrebački ekvinocij,  filma o kulturi, generaciji i noćnom životu.

Domaće glumačke  legende, Ita Rina i Zvonimir Rogoz, publika je vidjela u klasiku, ‘A život teče dalje’, češkom filmu koji je sniman u Splitu, Solinu, Šibeniku, Trogiru, Visu, a najviše u Komiži, te je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 1936. godine.
Noćni program bio je rezerviran za uzbudljive nove medije i film TK Damira Očka koji u središte pozornosti ponovo vraća umjetnikovo zanimanje za jezik, tijelo i njegov odnos sa socio-političkim kontekstom „fizičkog prisustva“. Damir Očko, dobitnik ovogodišnje prve HT nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost, jedan je od najzapaženijih hrvatskih vizualnih umjetnika svoje generacije, a predstavljao je Hrvatsku na 56. bijenalu u Veneciji 2015., navodi se u priopćenju.

Komentiraj