Na Svečanoj promociji polaznika Hrvatskog vojnog učilišta dr. Franjo Tuđman, koja je danas održana u vukovarskoj vojarni, podijeljena su i priznanja najboljim polaznicima.

Za najbolje polaznike HVU za 2016./2017. godinu proglašeni su satnik Marijan Žukina (25. naraštaj Zapovjedno-stožerne škole Blago Zadro),  poručnica Suzana Krišto (16. naraštaj Temeljne časničke izobrazbe), stožerni narednik Ivan Orlandini (15. naraštaj Visoke dočasničke izobrazbe), stožerni narednik Tomislav Petrović (najbolji instruktor u školskoj godini 2016./2017.), poručnik Robert Dovijanić (20. naraštaj Temeljne časničke izobrazbe HRZ i PZO-a), narednik Damir Bednarek (36. naraštaj dočasničke izobrazbe) i skupnik Edin Muhić (51. naraštaj Temeljne dočasničke izobrazbe).

Po prvi put, temeljem odluke Gradskog vijeća Vukovara, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava je najboljem polazniku Zapovjedno-stožerne škole Blago Zadro dodijelio prigodno priznanje i novčanu nagradu. To priznanje ponio je satnik Marijan Žukina koji je novčanu nagradu od 5.000 kuna proslijedio u humanitarne svrhe.

„Tako nas je učio Blago Zadro i ja se tako osjećam. Mislim kako je to normalno i ljudski. Rođen sam u Daruvaru gdje i živim, ali od danas je Vukovar moj drugi grad“, rekao je Žukina koji je bio u jednoj od zadnjih generacija ročnika JNA odakle je odmah prešao u redove Hrvatske vojske.

Istaknuo je kako je neizmjerno ponosan te da su radi toga proradile i emocije. Među promoviranim dočasnicima i časnicima bile su i dvije Vukovarke, poručnice Mirela Sentivanac i Silvija Palac.

„Odoru Hrvatske vojske obukla sam radi oca koji je branio Vukovar na prvim crtama i koji je potom devet mjeseci proveo u logoru. Zadnja sam izašla iz Vukovara 1991. godine i prva se vratila. Stoga sam neizmjerno ponosna što sam časnički čin dobila upravo u Vukovaru“, rekla je Sentivanac.

Poručnica Silvija Palac istakla je kako je u jesen 1991. godine Vukovar napuštala pognute glave, ali i da danas nije tako nego je puna ponosa i u Vukovaru je uzdignute glave.

Komentiraj