VIDEO VELIKI POŽAR U KANADI: Vatra zahvatila grad, evakuira se 100.000 stanovnika

Oko 100.000 stanovnika grada Fort McMurray, 400 km sjeverno od Edmontona, središta kanadske pokrajine Alberta, dobilo je naredbu da se evakuiraju u utorak navečer zbog požara koji je poharao nekoliko četvrti uz ispuštanje gustog dima.

Zapaljena je šuma i nisko raslinje a požar brzo napreduje, “čitav grad Fort McMurray je pod naredbom obavezne evakuacije” osim sektora južno od aerodroma, objavila je služba za uzbunjivanje Alberte.

“Trenutno, na nekoliko mjesta unutar grada gori”, rekao je Darby Allen iz vatrogasaca grada Fort McMurraya. Ceste na izlazu iz grada su zakrčene.

“Radi se o zastrašujućoj i stresnoj situaciji za osobe koje su morale napustiti svoje domove u tim okolnostima”, kazala je u utorak navečer premijerka Alberte Rachel Notley na televizijskoj konferenciji za tisak.

Cilj je “zajamčiti sigurnost osoba, izvuči ih iz grada i paziti na njihovu sigurnost”. “Ovo je najveća evakucaija u povijesti provincije Alberta. Moramo naći više mjesta za ljude, zasad smo osigurali mjesta za 6000 ljudi”, rekla je Racher Notley.

“Nismo zabilježili nijednu ozlijeđenu niti smrtno stradalu osobu”, dodala je Notley ističući da je i bolnica morala biti u potpunosti evakuirana.

Zadržan do ponedjeljka južno od grada, požar se zbog sjeveroistočnog vjetra proširio i ubrzo je u utorak zahvatio prve gradske četvrti. Pokrajinu pogađa suša a temperaturni rekord oboren je s gotovo 30 stupnjeva.

Komentiraj