Kada se grupa The Strokes 2001. pojavila s albumom ‘’Is This It’’, bilo je jasno da su oni novi rock heroji za 21. stoljeće. Julian Casablancas, vođa i pjevač grupe, odmah je postao idol publike, ali i ‘’dečko koji obećava’’. S debitantskim albumom pokrenuli su garage rock revival, za koji se s pravom smatra da je obilježio gitarističku glazbu na početku novog milenija. Do danas su Strokesi objavili pet albuma i uz sve uspone i padove ipak ostali među najvećim i najvažnijim rock bendovima današnjice. Casablancas je 2009. objavio samostalni album ‘’Phrases For The Young’’, a 2013. surađivao je s Daft Punkom na odličnom singlu ‘’Instant Crush’.

[quote_box_center]

  • Kritičari njihovu glazbu opisuju kao ritmičan, agresivan i avangardan rock, ispunjen radiofoničnim melodijama

[/quote_box_center]

Ni Strokesi, ni Casablancas dosad nisu svirali u našim krajevima i nastup u Tvornici kulture 8. lipnja bit će prilika da domaća publika prvi put uživo čuje kako zvuči njegova glazba. Osim koncerta u Hrvatskoj, bend će posjetiti Španjolsku, Italiju, Austriju, Češku, Francusku, Tursku, Izrael i Švicarsku. Casablancas će u Europi nastupiti i sa svojim starim bendom 30. svibnja na festivalu Primavera Sound u Barceloni te 18. lipnja u londonskom Hyde Parku.

S grupom The Voidz na koncertima izvodi i neke pjesme Strokesa. Taj bend Casablancas je okupio prije četiri godine, a prvi album ‘’Tyranny’′ snimili su u rujnu prošle godine i premijerno će ga predstaviti u Zagrebu. Uz Casablancasa kao autora i pjevača, bend čine njegovi prijatelji iz New Yorka i Los Angelesa Jeramy Gritter (gitara), Amir Yaghmai (gitara), Alex Carapetis (bubnjevi), Jeff Kite (klavijature) i Jake Bercovici (bas). Glazbeni kritičari njihovu glazbu opisuju kao ritmičan, agresivan i pomalo avangardan rock, ispunjen modernim i radiofoničnim melodijama.

Komentiraj

FOTO:the voidz
PODIJELI
Slobodni novinar, urednik, promotor i pisac. Dvadeset godina iskustva u organizaciji rock koncerata (preko 500 koncerata hrvatskih i inozemnih izvođača), press konferencija, izložaba i modnih revija. Jedan od osnivača Hrvatske novinarske rock nagrade Crni mačak i član Savjetodavnog tijela nagrade (Predsjednik Savjetodavnog tijela 1998.). Dugogodišnji radijski urednik i voditelj (Radio 101, Radio 1, Plavi radio), te rock kritičar (Radio 101, Plavi radio, Slobodna Dalmacija, Vip Music, Tportal.hr, Rolling Stone). Redovan član Hrvatskog Novinarskog Društva. Prvi roman (Dolce Vita) objavila je nakladnička kuća Fraktura u ožujku 2004. 2005. kao autor i redatelj potpisujem dokumentarni tv film "Kad muzičari šokiraju" u produkciji nezavisne producentske tvrtke Trezor idea. 2010. od HGF-a (Hrvatski glazbeni festival) primam nagradu za životni doprinos razvoju i unaprjeđenju demo scene i dugogodišnji kontinuirani rad na promicanju urbane i alternativne glazbene kulture. U svibnju 2103. pokreće web portal www.spotdepo.hr.