Hrvatska će pridonijeti vojnoj nazočnosti NATO-a na istoku Europe najvjerojatnije satnijom koja će biti integrirana u njemačko-nizozemski kontingent, izjavila je u petak predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović,  koja predvodi hrvatsko  izaslanstvo na summitu Sjevernoatlantskog saveza.

“Ovi aranžmani o kojima trenutno razgovaramo još nisu potpuno dogovoreni, međutim, najvjerojatnije je riječ o jednoj satniji, koja bi bila stacionirana u Njemačkoj i integrirana u njemačko-nizozemski kontingent, koji bi, ovisno o uvjetima mogao biti raspoređen negdje drugdje”, izjavila je novinarima predsjednica Republike u pauzi summita NATO-a.
Istaknula je kako oko toga u Hrvatskoj očekuje konsenzus jer je to i hrvatska obveza.
“To je uostalom i obveza, prije svega moralna, jer kada ste članica članica nekog Saveza i kada imate neke privilegije kao što je kolektivna obrana i činjenice da bi napad na Hrvatsku automatski značio napad na cijeli NATO i da bi nam u tom slučaju NATO nama priskočio u pomoć”, kaže predsjednica.
Grabar-Kitarović je rekla da to služi u svrhu odvraćanja i da vjeruje da neće biti potrebe ni za kakvim raspoređivanjem.
“Vjerujem isto tako da u odnosu na Rusiju treba pokazati snagu, odlučnost, jedinstvo i solidarnost, ali isto tako treba voditi računa o tome da se mora održavati dijalog s Rusijom o našim međusobnim odnosima, o stanju na prostoru istočne Europe, posebice u Ukrajini i naravno o zajedničkim prijetnjama s kojima se suočavamo na južnim granicama Europe u vidu terorizma, migracija i ostalih nestabilnosti”, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.
Na summitu se predsjednica kratko susrela i s američkim predsjednicom Barackom Obamom.
“Ne mogu vam u ovom trenutku ništa posebno reći jer je to stvarno bio kratki, srdačni susret osoba koji se poznaju već dosta dugo u različitim funkcijama. Mislim da ćemo malo više porazgovarati za večerom, prvenstveno će naravno biti riječi o sigurnosnim pitanjima, ali vjerujem i o bilateralnim odnosima između Hrvatske i SAD-a”, rekla je.
Grabar-Kitarović je rekla da Hrvatska “nažalost spada u kategoriju država koje se nisu iskazale u ulaganjima u obranu i sigurnost, jer sigurnost i mir nemaju cijenu”.
Podsjetila je da su se članice NATO-a na zadnjem summitu u Walesu obvezale da neće smanjiti ulaganja u obranu, nego ih povećavati, a Hrvatska je ove i prošle godine smanjivala proračun za obranu.
“Mi smo se u Walesu obvezali da taj proračun nećemo smanjivati, štoviše da će se on podizati progresivno negdje do 2025. dok se ne dođe do razine od dva posto BDP-a. Moram reći da mi je drago da se sadašnja vlada obvezala da će se od sljedeće proračunske godine početi dizati,  a vjerujem da će se na to obvezati i sve ostale buduće vlade jer nije samo riječ o poštivanju međunarodnih ugovora i obveza koje smo preuzeli već prije svega o činjenici da moramo biti spremni i sposobni ulagati u naše oružane snage , naše ljude, ali i tehnologiju prvenstveno radi zaštite hrvatskog teritorija, građana i granica, a vidimo da se nažalost prijetnje sigurnosti sve više množe”, rekla je predsjednica.
U Varšavi je predsjednica Republike razgovarala i s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom i članom predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem te najavila skori trilateralni susret u drugoj polovici srpnja u Istanbulu.
“Već neko vrijeme razgovaramo o jednoj trilaterali između Hrvatske, BiH i Turske, ta će se trilaterala najvjerojatnije održati u drugoj polovici srpnja u Istanbulu. Tamo želimo dovesti resorne ministre i određen broj gospodarstvenika. Želimo nastaviti raditi temeljem Erdoganova posjeta Hrvatskoj kada smo razgovarali o mnogim konkretnim inicijativama”, rekla je Grabar-Kitarović, spominjući kao primjer izvoz hrvatske govedine u Tursku.
Spomenula je i sigurnosno stanje i općenito reforme u Bosni i Hercegovini. “Kao što znate meni je u posebnom interesu zaštita hrvatskog naroda, najmanje brojnog naroda u BiH, kao konstitutivnog i jednakopravnog”, rekla je.

Komentiraj