Mađarski sud u Szegedu zamrznuo je sve druge postupke i trenutno se bavi isključivo hitnim donošenjem odluka o kažnjavanju izbjeglica koje nezakonito prelaze ogradu s bodljikavom žicom, javio je Reuters.

U 10 su dana otkad je na snagu stupio novi zakon donijeli odluku u 176 slučajeva, a u svima njima osudili su izbjeglice iz Sirije, Afganistana i Iraka na protjerivanje iz zemlje. Nitko nije oslobođen optužbi, a podnijeto je samo 10 žalbi.

Ne žele u Srbiju, ali moraju

Abdul iz Afganistana je uhvaćen s još dvojicom muškaraca dok se penjao preko ograde 21. rujna, sva trojica su protjerana na godinu dana.

“Mi ne želimo ići u Srbiju, ali presuda kaže, ne, vi morate ići u Srbiju”, rekao je Abdul dok je čekao da ga policija odveze. Kao i ostali protjerani, on će 72 sata provesti u pritvoru policijskog kampa, a taj se rok može produžiti na 60 dana ako ne postoje “uvjeti za protjerivanje.”

Ročište za Abdula bilo je zakazano za 15 sati 23. rujna, ali je sudac odlučio riješiti sva tri slučaja odjednom u 13 sati jer su muškarci uhvaćeni zajedno u istom kaznenom djelu, govore isti jezik i imaju istog odvjetnika.

Mađari su uvjereni: Počinili su zločin

Izvješća policajaca dovela su tužiteljicu do zaključka kako su izbjeglice nesumnjivo prekršile zakon.

Javni pravobranitelj je pak citirao pravila ženevske konvencije te tvrdio da se Srbija ne može smatrati sigurnim mjestom za izbjeglice te da su oni zapravo počinili zločin iz nužde, zbog čega bi trebali biti oslobođeni.

“Mi prihvaćamo i razumijemo da su oni pokušali ostati u Europi, ali to se može postići na brojne druge načine. U njihovom slučaju oni su to pokušali postići zločinom, zbog čega vjerujemo da je protjerivanje na godinu dana definitivno proporcionalno i neophodno da bi se ostvario cilj kaznenih mjera”, obrazložio je sudac.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.