Združene snage srbijanske vojske i policije spriječile su od početka migrantske krize ilegalni ulazak više od 20.000 migranata duž granica s Bugarskom i Makedonijom, a otkrivena su i uhićena 132 krijumčara ljudi, službeni su podaci Ministarstva obrane i Vojske Srbije (VS), objavljeni u srijedu.

Glasnogovornik ministarstva obrane i VS Jovan Krivokapić izjavio je za Radio televiziju Srbije (RTS) da je posljednjih dana zabilježen povećani broj pokušaja ilegalnog ulaska migranata na teritorij Srbije, ali su zajedničke ophodnje snage vojske i policije na granici “spremne odgovoriti na sve izazove”.
Krivokapić je ocijenio da se s početkom toplijeg vremena i porasta temperature povećava i broj ilegalnih pokušaja ulaska migranata u Srbiju, ali da vojska i policija “potpunosti prate razvoj situacije”.
“Ukoliko dođe do promjena na međunarodnoj sceni, to neće biti problem samo za Srbiju, već za cijelu Europsku uniju”, ocijenio je Krivokapić za RTS, komentirajući najave mogućeg raskida sporazuma Turske i EU o izbjeglicama i migrantima i odgovarajući na pitanje o tome jesu li vojska i policija Srbije u tom slučaju spremne odgovoriti “na nove izazove”.
Državni tajnik u srbijanskom ministarstvu rada i socijalne skrbi Nenad Ivanišević rekao je početkom ožujka da u Srbiji ima oko 7.000 migranata od kojih je oko 6.000 u prihvatnim centrima, dok ostatak odbija ići u prihvatilišta, već se opredjeljuje ostati na otvorenome, u parkovima, napuštenim skladištima i oko željezničkih i autobusnih kolodvora, kako bi pokušali nastaviti put dalje ka zemljama središnje i zapadne Europe.

Komentiraj