Općinsko vijeće Unešića krajem rujna donijelo je skandaloznu odluku kojom pokušava zabraniti rad privatnoj tvrtki Kameni zid, iako je ta tvrtka prošla sve inspekcije

pćinsko vijeće Unešića krajem rujna donijelo je skandaloznu odluku kojom pokušava zabraniti rad privatnoj tvrtki Kameni zid, iako je ta tvrtka prošla sve inspekcije Ministarstva zdravlja i Ministarstva zaštite okoliša i prirode, što potvrđuje i dokumentacija koju Nacional posjeduje. Unatoč tim nalazima, Općinsko vijeće Unešića je na sjednici održanoj 21. rujna donijelo zaključak kojim se traži obustava radova koje provodi tvrtka Kameni zid jer navodno ta tvrtka remeti komunalni red i stvara neprihvatljive uvjete za život stanovnika zaseoka Utore Gornje, koji se nalazi nedaleko od Unešića.

Ta odluka ekspresno je objavljena u Službenom vjesniku Šibensko-kninske županije 1. listopada 2015., a načelnik općine Živko Bulat žurno je od nadležnih institucija zatražio postupanje.

OBITELJSKA TVRTKA KAMENI ZID D.O.O. bavi se finalizacijom arhitektonskog kamena i zapošljava dvadesetak radnika, a ujedno je i jedini proizvodni pogon u cijelom Unešiću, mjestu gdje vjerojatno ima više grla stoke nego ljudi, gdje nema gospodarske aktivnosti ni prilike za zapošljavanje i gdje se, osim proizvodnog pogona Kamenog zida, nalazi tek Petrolova punionica plina s 12 zaposlenih. Unešić je mjesto u Drniškoj krajini u kojem samo formalno, prema registriranom prebivalištu, živi oko 1700 stanovnika. U stvarnosti, brojka je zasigurno znatno manja, u samoj općini nema nikakvih gospodarskih pogona, a jedina naznaka bilo kakvog gospodarskog oporavka je prilagođavanje trendovima, što je dovelo do uređivanja starih seoskih kuća i gradnje bazena, kako bi siromašni stanovnici tog kraja počeli zarađivati barem od turizma. Ne treba ni spominjati da je stopa nezaposlenosti u toj općini vrlo visoka i da svako novo radno mjesto puno znači stanovnicima toga kraja, ali umjesto da potiču širenje proizvodnje, Općinsko vijeće i načelnik općine Unešić Živko Bulat krenuli su u obračun s privatnim poduzetnicima. Suvlasnik tvrtke Kameni zid Petar Melvan u razgovoru za Nacional tvrdi da je to još jedan u nizu slučajeva u kojima lokalni šerif Bulat misli da je iznad zakona i zbog stranačkih i privatnih interesa sprječava razvoj općine kojoj je na čelu.

“Namjeravali smo u Utorama Gornjim izgraditi novi pogon iza postojećeg i kompletnu proizvodnju locirati na jednom mjestu, kako bismo bili što udaljeniji od kuća i kako bismo što manje smetali ostalim mještanima. Zato smo zatražili od općine da se u izmjenama Prostornog plana, parcela iza našega sadašnjeg pogona uvrsti u građevinsku zonu pa smo čak i ponudili sufinancirati izmjene planske dokumentacije, jer nam se načelnik požalio da Prostorni plan ne mogu donijeti jer općina nema novca za njegovu izradu.

Danas mi se čini da sam tu njegovu izjavu sasvim pogrešno protumačio i da novac nije spomenut zbog PP-a, nego iz drugih razloga. Izgleda da sam trebao nekome drugom platiti pa problema ne bi bilo”, ogorčen je Melvan koji dodaje da je tu riječ o čistom reketarenju od strane načelnika općine Unešić Živka Bulata, protiv kojeg će podnijeti kaznenu prijavu jer mu pokušava uskratiti pravo na rad iako ima sve potvrde da njegov pogon ne proizvodi buku ni prašinu, kako tvrde čelnici općine.

“NAŠA TVRTKA JE VEĆ DOSEGLA TAKVU RAZINU da imamo 25 do 30 posto visokoobrazovanih zaposlenika, od magistra znanosti do inženjera, a orijentacija nam je izvoz na europsko tržište. Upravo zato investirali smo tri milijuna kuna u CNC-tehnologiju, najmoderniju u obradi kamena, koja ne proizvodi buku i prašinu. Takav stroj kakav vidite u našem pogonu, ima još samo Pazin kamen”, tvrdi Melvan čija tvrtka radi diljem Hrvatske, a njihovim kamenom ukrašeno je na desetke luksuznih vila, brojne dalmatinske i jadranske rive, a sve poznatiji i sve angažiraniji su na konzervatorsko-restauratorskim radovima. Kameni zid je, između ostalog, izgradio južni ulaz amfiteatra Burnum u prostoru NP Krka, hidroelektranu na Skradinskom buku, rive u Jezerima i Tribunju.

Zbog rasta obujma posla Melvan je odlučio proširiti pogon, ali je umjesto podrške lokalnih vlasti, dobio rješenje u kojem se traži zaustavljanje bilo kakvih radova u njegovim pogonima. Takav primjer je, tvrdi Melvan, nezabilježen u Hrvatskoj jer lokalne vlasti nemaju pravo tražiti zatvaranje neke privatne tvrtke, pogotovo ako ta tvrtka ima sve potrebne dozvole za rad i rješenja inspekcija da sve radi po zakonu. Melvan tvrdi da mu lokalne vlasti već nekoliko godina otežavaju rad i da mu stalno šalju inspekcije i policiju koja je više od četrdeset puta izašla na očevid po prijavi prvog susjeda čija je kuća od pogona udaljena više od 300 metara.

“Taj susjed je blizak prijatelj načelnika Bulata i nekoliko puta rekao mi je da će me zatvoriti. Svaki put kad dođe kamion s robom, on zove policiju koja mora doći izvršiti uviđaj. Međutim, do sada nikada nisam platio ikakvu kaznu”, rekao nam je Melvan koji je bio sudionik Domovinskog rata te tvrdi da dio problema leži i u tome što se nikada nije želio baviti politikom i što ne podržava lokalni HDZ koji već godinama vlada u Unešiću.

“Vjerovao sam da će sve to jednog dana ipak prestati. A da ne bi bilo nikakvih problema, napravili smo preko svoje djedovine novi put u dužini od oko 300 metara, pa kamione seljani i ne vide. Ali uzalud. Uslijedile su anonimne prijave Državnom inspektoratu, ministarstvima, Financijskoj policiji… Susjed mi je i izravno prijetio pa sam ga prijavio policiji i sve to mi je zagorčavalo život”, tvrdi Melvan te napominje da je razgovarao s načelnikom općine Živkom Bulatom, uz prisutnost dožupana Zorana Smolića s kojim su dogovorili da će krenuti u izmjene Prostornog plana općine. Međutim, vrijeme je prolazilo, a javna rasprava o PP-u nikada nije sazvana pa je Melvan ponovno otišao kod načelnika Bulata.

“BULAT ME, MUCAJUĆI, UPITAO kako sam ja to mislio financijski pomoći i tada sam shvatio da sam dogovor krivo shvatio. Očito, trebalo je financijski pomoći, ali ne za Prostorni plan, već u neke druge svrhe, na što ja, naravno, nisam pristao”, izjavio je Melvan za Nacional. Nakon tog razgovora, u tri naredna mjeseca zaredali su inspekcijski nadzori jer su podignute prijave po svim državnim uredima i inspekcijama. Inspektori izlaze na teren, mjeri se razina dozvoljene buke, kontrolira utjecaj na zdravlje okolnog stanovništva, provodi inspekcijski nadzor u vezi s postupanjem s otpadom nastalim obradom kamena u naselju Utore Gornje, za koji su dobili prijavu da tvrtka Kameni zid otpad razbacuje po obližnjim njivama. Ministarstvo zdravlja utvrđuje nakon obavljenog nadzora da je razina buke u pogonu u skladu sa zakonom i Pravilnikom o najvišoj dozvoljenoj razini buke u naseljenom mjestu.

Ministarstvo okoliša i inspekcija utvrđuju da se ostaci kamena ne razbacuju po njivama, nego se drobe i nasipaju putevi, radi tamponska podloga, ukratko, koriste funkcionalno i u gospodarske svrhe. Ali to nije zadovoljilo načelnika Bulata i općinsko vijeće, koji unatoč svim tim nalazima, traže zaustavljanje proizvodnje. Upitan da prokomentira optužbe koje je na njegov račun iznio Petar Melvan, načelnik općine Unešić Živko Bulat tvrdi da je Općinsko vijeće takav zaključak donijelo na zahtjev nezadovoljnih građana Utora Gornjih, koji su se žalili na veliku buku i nemoguće uvjete života.

“MI NIKOME NISMO ZABRANILI RAD jer nemamo za to ovlasti. Općinsko vijeće je samo zatražilo da inspekcije izađu na teren i da ustanove postoje li uvjeti za zatvaranje tog pogona”, tvrdi u svom odgovoru Bulat koji nam je rekao da ne vjeruje da su inspekcije potvrdile da Kameni zid poštuje sve zakone i da će pozvati sve inspekcije da još jednom izađu na teren jer je uvjeren da postrojenje u Utorama Gornjim stvara preveliku buku i prašinu. Upitan da prokomentira optužbe o reketarenju i iznudi koje je izrekao Petar Melvan, Bulat je bio vrlo kratak i jasan u svome odgovoru. “To su gluposti, a na ljudsku glupost nemam komentara”, rekao je za Nacional načelnik općine Unešić Živko Bulat.

I dok načelnik Bulat tvrdi da općina radi sve po zakonu i da nema govora o tome da se u Unešiću guši poduzetnički duh, prva šteta već napravljena jer je Petar Melvan imao namjeru sjedište tvrtke prijaviti u Unešiću ne bi li općina imala veću korist od njih, ali nakon svega što je prošao posljednjih mjeseci, kaže da mu to sada više ne pada na pamet.

“NAŠA TVRTKA PO OSNOVI POREZA NA DOBIT uplaćuje 200 tisuća kuna poreza godišnje, a načelnik nas želi uništiti i bez kruha ostaviti gotovo stotinjak ljudi. Za čiji interes on radi?” pita se Melvan koji naglašava da je to dovoljan dokaz da u Hrvatskoj ima previše općina u kojima su na vlasti lokalni političari koje nije briga za gospodarski napredak tih općina, nego samo za što dulji ostanak na vlasti.

“Općina Unešić ne zarađuje ni kunu. Sve što dobije, dolazi iz Državnog proračuna i od tih dva, tri milijuna kuna financiraju se plaće načelnika i ostalih zaposlenika. Kada bi se ova općina ukinula i kada bi Unešić bio dio grada Drniša, siguran sam da do takvih slučajeva ne bi došlo. Ovako ispada da HDZ u Unešiću zatvara radna mjesta u vrijeme kada je svako radno mjesto zlata vrijedno.

Kada imate načelnika kakav je Bulat, u tom mjestu sreće nema. Taj čovjek koji se hvali da radi kao volonter u općini, a mjesečno prima 17 tisuća kuna, ima samo jedan posao: iz godine u godinu trošiti novac koji dobije od države, dakle, poreznih obveznika, a u proteklih 20 godina potrošio je 140 – 150 milijuna kuna.

Neka pokaže u što je to otišlo. Sve su pojeli i popili. Važno je da on kontrolira sva zbivanja u općini. Bez njegova blagoslova tamo se ne može ništa. Kako vidite, ne pomaže vam čak ni kad je zakon na vašoj strani ako Bulat nije”, zaključuje suvlasnik tvrtke Kameni zid Petar Melvan koji je, unatoč svim problemima, uvjeren da će bitku protiv načelnika i Općinskog vijeća Unešića istjerati do kraja i da će na kraju zakon biti jači od “primitivnih seoskih poslova”.

Komentiraj

FOTO:Tris.co.hr Tomilav Pavić
PODIJELI
Rođen u Zagrebu 21. kolovoza 1978., novinarstvom se bavim od 2000. godine kada sam počeo pisati za sportski web portal Sportnet.hr. Nakon nekoliko godina u sportskom novinarstvu, 2009. godine prvi put dolazim u redakciju tjednika Nacional gdje radim na portalu www.nacional.hr, a povremeno pišem i za tiskano izdanje Nacionala. Sredinom 2011. s nekoliko drugih novinara Nacionala prelazim u tjednik Aktual, a od ožujka 2013. do lipnja 2014. bio sam zamjenik glavnog urednika poslovne dnevne novine Business.hr. U prosincu 2014. vraćam se u Nacional gdje pišem o aktualnim političkim i gospodarskim temama.