Hrvatske udruge Domovinskog rata u Bosni i Hercegovini objavile su u četvrtak kako neće prihvatiti Haašku presudu izrečenu šestorici bivših dužnosnika Herceg Bosne rekavši kako nije istina da je Hrvatska bila agresor, a Hrvati u BiH bili udruženi u zločinački pothvat i da su pripadnici HVO-a i njihovo čelništvo učinili ili zapovijedali progone i razaranje.

“Mi se o s ovom s presudom nećemo pomiriti i koristit ćemo sva legalna i legitimna sredstva da dokažemo, a povijest će to sigurno dokazati, da ovo što je u presudi napisano ne odgovara istini”, rekao je predsjednik odjela za branitelje Hrvatskog narodnog sabora BiH Slavko Marin na konferenciji za novinare.

Rekao je da će odjel uputit molbu nadležnim institucijama u Hrvatskoj i u međunarodnoj zajednici da se pokrene postupak revizije presude protiv šestorice bosanskohercegovačkih Hrvata.

Po njegovim riječima HVO i Herceg-Bosna bile su legalne i legitimne institucije hrvatskoga naroda u BiH.

“Kao takve omogućile su i pružile mogućnost Hrvatima da se zaštite od svih ratnih djelovanja, i od agresije, i od unutarnjih sukoba. Rezultat toga rada i djelovanja je da je HZ Heceg-Bosna, sa svim svojim pravnim i administrativnim aranžmanima, ugrađena po Washingtonskom sporazumu u Federaciju BiH, a HVO je jednakopravna sastavnica Oružanih snaga BiH”, dodao je Marin.

Udruga Dragovoljaca i veterana Domovinskog rata u BiH priopćila je u četvrtak da je istina o Hrvatima u BiH izokrenuta presudom Haaškog suda.

“To je sramna presuda Haškog suda gdje smo od žrtve postali agresori, a istina i povijest su izopačeni. Istina je sasvim drugačija, a to znaju svi koji su svjedoci tih ratnih događanja u BiH”, navodi se u priopćenju udruge.

Dodaje se kako do sada nije donesena niti jedna presuda za zločine počinjene nad Hrvatima, uništavanje njihove imovine, progon, zatočenja u logorima, rušenje i skrnavljenje vjerskih objekata Hrvata.

Predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a BiH Rade Bošnjak istaknuo je u četvrtak na konferenciji za novinare nakon sjednice da je presuda Haaškog suda najveća nepravda učinjena Hrvatima u BiH.

“Haaški sud je zlorabio najviši institut pravde i u njegovo ime presudio najveću nepravdu. Haaški sud je politički sud, a njegova presuda je politička i služi u političke svrhe. Krajnje je nepravedna i kao takva neprihvatljiva”, izjavio je Bošnjak.

Komentiraj