01. COCKBLOCKERS ‘FREE YOUR MIND’ (METROPOLIS MUSIC): Vrhunski bend s očajnim vokalom

Cockblockers su navodno nova velika nada srpske blues rock scene. Osim što su nastupali na mnogim festivalima posljednjih šest godina, objavili su jedan EP i live album ‘’Waiting for the Train’’, da bi ovih dana objavili debi album ‘’Free Your Mind’’. Ovu kragujevačku trojku predvodi autor pjesama, pjevač i gitarist Nenad Todorović. Riječ je o prvorazrednom blues rock bendu s odličnim autorskim pjesmama. Sjajni aranžmani uklopljeni su u standardne blues rock temelje, uz odličan dodatak rhythm’n’bluesa i funka. Todorović je vrhunski gitarist i sjajan autor, ali vrlo loše pjeva. Gotovo da nema pjesme u kojoj ne falša i teško je povjerovati da mu baš to nitko nije rekao. Dobar producent iz ovog materijala mogao bi napraviti respektabilni album. Riječ je o sjajnom autoru i odličnom bendu kojemu ‘’samo’’ nedostaje vrhunski vokal i svijet je njihov. Vrhunski blues rock album s očajnim vokalom.

02. KOZMODRUM ‘GRAVITY’ (ZONA MUZIKA/PDV RECORDS): Gravitiranje vrhunskom djelu

Janko Novoselić godinama je na glasu kao jedan od najboljih hrvatskih bubnjara. Osim što je vrhunski bubnjar, Novoselić je i vrhunski autor, multiinstrumentalist i aranžer čijoj inovativnosti se možemo nakloniti. Njegov autorski projekt Kozmodrum stigao je do drugog albuma ‘’Gravity’’, na kojem je nastavio s novim glazbenim žanrom koji je imenovao organic dance music. Novoselić je house i elektronsku glazbu spojio s jazzom i ambijentalnom glazbom, nudeći autorski izraz. Iako naizgled eksperimentalan album, ‘’Gravity’’ je zapravo izuzetno pitko ostvarenje sa skladbama ispunjenim jakim emocijama i fenomenalnim solističkim dionicama, bez obzira na to o kojem se instrumentu radi. Novoseliću je važna atmosfera koju postiže fuzijom više glazbenih žanrova u jedinstvenu cjelinu. Iako je odsvirao gotovo sve dionice na albumu, riječ je o peteročlanom bendu s povremenim gostujućim glazbenicima, poput pjevača Marija Huljeva čije gostovanje u pjesmi ‘’Whisper’’ nudi radiofoničnu verziju Kozmodruma stanicama koje će prepoznati vrhunsku kvalitetu i ponuditi je svojim slušateljima. Ne bi bilo ništa čudno da ‘’Gravity’’ prvo zaživi širom svijeta, a tek potom ga glazbeni urednici počnu emitirati u Hrvatskoj.

03. SEINE ‘SNO SNA’ (MOONLEE RECORDS): (Ne)očekivano iznenađenje

Nakon dvaju albuma grupe Vlasta Popić, bilo je jasno da treba nastaviti pratiti lik i djelo dinama grupe Ivana Ščapeca. Mnogi još tuguju za Vlastom Popić, a naročito za njihovim drugim albumom ‘’Kvadrat’’. Ščapec je nakon epizode s Vlastom ipak odlučio reaktivirati jednu svoju staru ideju nazvanu Seine. U toj ideji priključili su mu se Dimitrije Petrović (bubnjevi) iz grupe Radost (koji je u Seinu potpisan kao Dimitrije Mekotanović) i Boško Mijušković (bas) iz grupe Straight Mickey and the Boyz. Riječ je o dobitnoj kombinaciji i jednom od boljih ovogodišnjih albuma objavljenih u regiji. Dokaz kvalitete, uvježbanosti i sviračkog umijeća grupe je i podatak da su 2016. pobijedili na prestižnom Demofestu u Banjaluci. Album je prekrasno putovanje iščašenim rifovima, neuobičajenim aranžmanima i sjajnom emotivnom podlogom, kroz tekstove i specifičan glas Ivana Ščapeca koje će mnoge podsjetiti na onaj Olivera Nektarijevića iz beogradske grupe Kanda, Kodža i Nebojša. ‘’Sno sna’’ svojom iščašenošću pomalo podsjeća na album ‘’Časna lubanjska’’ Ivane Picek, iako je riječ o klasičnom rock bendu s drugačijim pristupom pjesmama i aranžmanima koji odskaču od prosjeka. Neke njihove pjesme su mala remek-djela i zaslužuju globalnu popularnost.

Komentiraj

Podijeli objavu
Prethodni članakJuncker i Cerar razgovarali telefonom o arbitraži
Sljedeći članakGrabar Kitarović izrazila sućut Trumpu
Slobodni novinar, urednik, promotor i pisac. Dvadeset godina iskustva u organizaciji rock koncerata (preko 500 koncerata hrvatskih i inozemnih izvođača), press konferencija, izložaba i modnih revija. Jedan od osnivača Hrvatske novinarske rock nagrade Crni mačak i član Savjetodavnog tijela nagrade (Predsjednik Savjetodavnog tijela 1998.). Dugogodišnji radijski urednik i voditelj (Radio 101, Radio 1, Plavi radio), te rock kritičar (Radio 101, Plavi radio, Slobodna Dalmacija, Vip Music, Tportal.hr, Rolling Stone). Redovan član Hrvatskog Novinarskog Društva. Prvi roman (Dolce Vita) objavila je nakladnička kuća Fraktura u ožujku 2004. 2005. kao autor i redatelj potpisujem dokumentarni tv film "Kad muzičari šokiraju" u produkciji nezavisne producentske tvrtke Trezor idea. 2010. od HGF-a (Hrvatski glazbeni festival) primam nagradu za životni doprinos razvoju i unaprjeđenju demo scene i dugogodišnji kontinuirani rad na promicanju urbane i alternativne glazbene kulture. U svibnju 2103. pokreće web portal www.spotdepo.hr.