Francuska policija pokrenula je u ponedjeljak opsežnu operaciju evakuiranja stotina ekoloških aktivista i anarhista koji su ilegalno zauzeli lokaciju na zapadu Francuske na kojoj se trebao graditi novi aerodrom, a prilikom policijske intervencije izbili su sukobi, prenose agencije.

Operacija protjerivanja skvotera u Notre-Dame-des-Landes, na zapadu Francuske, pokrenuta je gotovo tri mjeseca nakon odustajanja od plana gradnje zračne luke.

Policajci raspoređeni u velikom broju na licu mjesta ispaljivali su suzavac kao i zaglušujuće granate kao odgovor na bacanje predmeta, prenosi AFP.

“U 6 sati ujutro nacionalna žandarmerija počela je operaciju protjerivanja ilegalnih stanara terena u zoni Notre-Dame-des-Landes”, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova. “Operacijom se provode odluke pravosuđa o pristupanju protjerivanja najradikalnijih stanara”, istaknulo je ministarstvo.

Glavni pristupi cesti u zoni koja je postala simbol ilegalnog nastanjivanja blokirani su tijekom noći.

Operacija velikih razmjera za čije je trajanje predviđeno nekoliko dana uključivat će ukupno 2500 vojnika i policajaca.

Kad je vlada 17. siječnja odustala od osporavnog projekta zračne luke, obećala je ukinuti “zonu bezvlađa” koja je ondje nastala.

Komentiraj

FOTO:EPA/THIBAULT VANDERMERSCH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.