Kazimir Ilijaš, predsjednik Nadzornog odbora HDZ-a Grada Zagreba sinoć oko ponoći fizički je nasrnuo na Josipa Jelića, kandidata MOST-a nezavisnih lista u 1. izbornoj jedinici. To tvrdi Josip Jelić, inače bivši predsjednik HDZ-ovog gradskog ogranka na Črnomercu. Istovremeno, Kazimir Ilijaš tvrdi da je on dobio batine od Jelića te da za to ima dokaze u obliku medicinske dokumentacije.

Josip Jelić, međutim, tvrdi da je sinoć obilazio lokacije s kojih je netko prethodno uklonio i potrgao plakate MOST-a te je uočio da ga prati vozilo marke Honda CRV bijele boje. Kad je ponovno uočio to vozilo na obližnjem parkingu, među njima je odmah prepoznao Kazimira Ilijaša, predsjednika Nadzornog odbora HDZ-a Grada Zagreba i Tomislava Sokola, člana izbornog stožera HDZ-a Grada Zagreba, dok treću osobu nije prepoznao.

 

  • “Mene i Dragu Prgometa nazvao je izdajnicima, smradovima i komunjarama, rekao je da će nam se napiti krvi”

 

Privatna Arhiva
Kazimir Ilijaš poslao je Nacionalu fotografiju na kojoj su vidlijve njegove ozljede i tvrdi da nije prvi napao Jelića

“S obzirom da ih poznajem, parkirao sam pored njih. Još nisam uspio ni izaći iz automobila, kad su oni došli do mene i počeli me vrijeđati, a najglasniji je bio Kazimir Ilijaš. Mene i Dragu Prgometa nazvao je izdajnicima, smradovima i komunjarama, rekao je da će nam se napiti krvi, a uz to nam je uputio i nekoliko vulgarnih psovki. Ignorirao sam ih te uzeo mobitel da bih slikao plakate koji su bili skinuti, a koje sam uočio u tovarnom prostoru njihovog džipa. Do tada su već skinuli stotinjak naših plakata. No, u trenutku kad sam izašao iz svog vozila i prošao pored njih, Kazimir Ilijaš me dva puta udario nogom u leđa. Kad me udario, okrenuo sam se i pošao nazad prema svom automobilu, ali je on ponovno nasrnuo prema meni s namjerom da me opet udari pa sam ja tada primijenio nužnu samoobranu. Nakon toga je on ustuknuo i počeo vikati: “Sad ćeš vidjeti, ja sam odvjetnik, tužit ću te”. Ja sam mu na to rekao: “Samo izvoli, ali nadam se da vidiš ove nadzorne kamere koje su sve snimile pa će se lijepo moći vidjeti tko je koga napao s leđa”. Druga dvojica se nisi miješala, ali kad su shvatili da ih kamere s obližnje zgrade bivšeg HIS-a snimaju, pokupili su se i otišli. Pritom sam ih još jednom snimio mobitelom jer su mi kroz otvoren prozor nastavili dobacivali uvrede”, ispričao je Josip Jelić koji tvrdi da je s mjesta predsjednika HDZ-a Črnomerec maknut u političkim čistkama jer za aktualno vodstvo HDZ-a nije bio podoban iako je na lokalnim izborima u Gradu Zagrebu ostvario najbolji rezultat.

Napad bivših stranačkih kolega Josip Jelić odmah je prijavio 2. policijskoj postaji na Črnomercu, a s obzirom da su HDZ-ovci kasnije pokušali tvrditi da je on njih napao, kao dokaz će tražiti snimke nadzornih kamera koje se nalaze na objektu bivše zgrade HIS-a na križanju Domobranske ulice i ulice Kuniščak.

Privatna Arhiva
Josip Jelić snimio je odlazak HDZ-ovaca za koje tvrdi da su skidali plakate Mosta i fizički nasrnuli na njega

U međuvremenu je izjavu za javnost dao Željko Reiner, prvi na listi HDZ-a u 1. izbornoj jedinici koji tvrdi da je Jelić fizički napao jednog člana HDZ-a dok je lijepio predizborne plakate.

“Dogodilo se nešto nezabilježeno u predizbornim kampanjama – fizički napad i ozljeđivanje uglednog zagrebačkog odvjetnika, člana HDZ-a dok je lijepio plakate i to od petog na listi MOST-a koji tvrdi da su oni ‘treći put’ i nekakva uljuđena građanska varijanta”, izjavio je Reiner na konferenciji za novinare.

On se također osvrnuo i na potez Bože Petrova koji je kod javnog bilježnika ovjerio izjavu da neće koalirati ni s Milanovićem ni s Karamarkom.

“Ja bih im savjetovao da radije kod bilježnika ovjere kako se neće više služiti fizičkim nasiljem protiv političkih neistomišljenika”, rekao je Reiner. Josipa Jelića Reiner je prozvao zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda HDZ-ovcu, što se “nije dogodilo nikada u novijoj hrvatskoj političkoj povijesti”.

Nacional je kontaktirao i Kazimira Ilijaša koji nas je prvo uputio da nazovemo središnjicu HDZ-a Grada Zagreba, a potom je neformalno rekao:

“Znate li vi kako ja izgledam? Imam tjelesne ozljede i to je sve dokumentirano”, kratko je prokomentirao i rekao da će se javiti kroz nekoliko minuta. Potom se Ilijaš ponovno javio i pristao dati izjavu za Nacional.

 

  • “Nije točno da sam ga lupio dva put nogom u leđa. On se predstavlja kao lokalni šerif, bahat je i drzak i to je i inače njegov stil ponašanja”

 

“Evidentno je da sam ja uslijed napada Josipa Jelića dobio teške tjelesne ozljede što mogu potkrijepiti medicinskom dokumentacijom, a što se samog napadača tiče, mogu samo izjaviti da je takvo njegovo ponašanje uobičajeno te da ću pokrenuti odgovarajuće postupke. Isto tako ćemo predložiti da se napiše pismo DIP-u vezano uz njegov napad”, rekao je Ilijaš. Na pitanje je li točno da je on Jelića prvi lupio dva puta nogom u leđa, rekao je da to nije točno.

Privatna Arhiva
Josip Jelić postavlja pitanje zašto Kazimir Ilijaš, ako je bio teško ozlijeđen, nije odmah pozvao policiju i hitnu pomoć, već je sjeo za volan automobila i napustio mjesto konflikta

“Nije točno da sam ga lupio dva put nogom u leđa. On se predstavlja kao lokalni šerif, bahat je i drzak i to je i inače njegov stil ponašanja, opće je poznato da se nasilnički ponaša. Mi smo stajali na parkingu i razgovarali, a on nas je još pritom htio pogaziti”, tvrdi Ilijaš. Na pitanje je li točno da je on s kolega skidao plakate MOST-a, Ilijaš također tvrdi da je to neistina.

“To pitajte Jelića tko je skinuo plakate. On je to sve inscenirao da bi privukao pažnju i napravio si samostalnu promociju na ovaj način. To je jasno kao dan, želi malo medijske pozornosti”, rekao je za Nacional Ilijaš i još jednom ponovio da nije lupio Jelića. Na pitanje je li svjestan da su u blizini bile kamere, rekao je da mu je to poznato, ali da ne zna jesu li kamere mogle snimiti i navedeno parkiralište, ali da će to sve utvrditi nadležna tijela. Ilijaš je Nacionalu poslao i svoju fotografiju na kojoj se vidi da mu je ozlijeđeno oko i nos.

Nakon što je Ilijaš to sve izjavio te optužio Jelića da ga je istukao, da ga je htio pogaziti te da je sam skinuo plakate MOST-a kako bi privukao medijsku pozornost, Nacional je ponovno kontaktirao Josipa Jelića koji se na to prvo počeo smijati. No, onda je rekao:

“Ako je gospodin Ilijaš imao tako teške ozljede nakon mog napada, kako to da nije odmah pozvao hitnu pomoć i policiju već je sjeo za volan svog automobila i odvezao se s kolegama, pritom me cijelo vrijeme glasno vrijeđajući. Osim toga, postavlja se pitanje što su njih trojica tamo radila i zašto su imali pun teretni prostor u džipu ispunjen našim plakatima. Hvala bogu što se to desilo ispred SOA-e pa postoje nadzorne kamere”, zaključio je Jelić za Nacional. Inače, Jelić tvrdi da mu je Ilijaš prilikom napada potrgao naočale.

Zbog kontradiktornih izjava i međusobnih optužbi za napad, očekuje se da se o cijelom slučaju očituje i policija.

Komentiraj