Željka Markić ne želi da istospolni parovi posvajaju i udomljavaju djecu

Autor:

12.04.2018., Split - Prosvjed gradjana na rivi protiv ratifikacije Istanbulske konvencije u organizaciji Gradjanske inicijative "Hrvatska protiv ratifikacije Istanbulske konvencije". Prosvjedom se zeli izraziti nezadovoljstvo nametanjem ideologije u obrazovni sustav i sudstvo. Zeljka Markic. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Udruga U ime obitelji poručila je u priopćenju za javnost objavljenom u ponedjeljak, uoči rasprave o konačnom prijedlogu zakona o udomiteljstvu u Saboru, da istospolni parovi ne bi smjeli posvajati i udomljavati djecu jer to, ocjenjuju, nije u najboljem interesu djece.

“Povodom kampanje HNS-ovog Ivana Vrdoljaka, koalicijskog partnera Plenkovićevog HDZ-a, da se istospolnim parovima omogući udomljavanje djece te povlačenja prijedloga novog zakona o udomiteljstvu s  dnevnog  reda, U ime obitelji ponovno upozorava javnost na činjenicu da posvajanje i udomljavanje djece od strane istospolnih parova nije u najboljem interesu djece,” stoji u priopćenju.

Riječ je, tvrde, o još jednom u nizu pokušaja LGBT i interesnih lobija da se, “suprotno interesima djece, Ustavu Republike Hrvatske i volji hrvatskih građana jasno izraženoj prije pet godina na narodnom referendumu o braku, otvori put udomljavanju i zatim posvajanju djece od strane istospolnih parova”.

U ime obitelji ističe kako je u najboljem interesu svakog djeteta da odrasta uz biološkog oca i majku, a ako to nije moguće, u zajednici koja je najsličnija onoj “u kojoj dijete i dolazi na svijet” te od Vlade “očekuje da zaštiti interese djece”.

Udruga se u svojem prioćenju poziva na četiri istraživanja američkih i kanadskih znanstvenika, doktora i svećenika koja, navode, pokazuju da djeca istospolnih parova proživljavaju teže emocionalne probleme od djece roditelja različitoga spola, imaju manju šansu za završetak srednje škole, da su manje zdrava, da su siromašnija te sklonija pušenju i kaznenim djelima.

Tvrde kako istraživanja na koja se pozivaju LGBT aktivisti kad ističu da ne postoji razlika u ishodima kod djece koju podižu muškarac i žena i one koju odgajaju istospolni parovi “većinom provođena na malim skupinama aktivista i dobrostojećih američkih homoseksualaca, zbog čega dobiveni rezultati nisu statistički relevantni i reprezentativni”.

Krajem prošloga tjedna s dnevnog reda sjednice saborskoga Odbora za obitelj, mlade i sport povučen je konačni prijedlog zakona o udomiteljsvu, koji je zbog definicije obitelji izazivao nesuglasice u vladajućoj koaliciji. HNS se, naime, protivi rješenju po kojem životni partneri u definiciji udomiteljske obitelji nisu izrijekom navedeni kao zajednica koja ispunjava uvjete da bi udomila dijete. Uoči rasprave o konačnom prijedlogu tog zakona udruga Dugine obitelji je pozvala saborske zastupnike da u definiciju udomteljske obitelji uključe istospolne životne partnere poput Njemačke, Španjolske ili Irske. Rasprava u Saboru o tom zakonskom prijedlogu najavljena je za četvrtak, 29. studenog.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.