Weinstein kriv ali ne za najteže optužbe, prijeti mu 25 godina zatvora

Porota koju je činilo 12 osoba proglasila je krivim bivšeg producenta Harveya Weinsteina po  dvije od pet točaka optužbe. Weinstein je kriv zbog seksualnog napada prvog stupnja, temeljem svjedočenja bivše asistentice produkcije showa „Project Runaway“ Miriam Haley, te zbog silovanja trećeg stupnja temeljem svjedočenja glumice Jessice Mann. Presuda je objavljena u ponedjeljak nakon što je porota koju je činilo sedam muškaraca i pet žena vijećalo pet dana o sudbini Harveya Weinsteina. Weinstein je nakon ove presude zadržan u pritvoru, usprkos protestu njegovih odvjetnika koji su tvrdili da je njegovo zdravstveno stanje loše te da se uz jamčevinu mora pustiti na slobodu.

Weinsteinov odvjetnik Arthur Aidala rekao je novinarima kako je njegov klijent „šokiran ali je stoički primio presudu“. „Jedino što je govorio bilo je ‘Nevin sam, nevin sam. Kako se ovo može dogoditi u Americi? Nevin sam, nevin sam“, izjavio je Aidala. Donna Rotunno, glavna odvjetnica Harveya Weinsteina, najavila je žalbu na presudu.

Na koliku zatvorsku kaznu će Weinstein biti osuđen, saznat će se 11. ožujka. Prijeti mu od pet do 25 godina za seksualni napad i od 18 mjeseci do četiri godine za silovanje trećeg stupnja. Istovremeno, Weinstein je oslobođen dviju optužbi za predatorski seksualni napad. Da je, kojim slučajem, samo jedna potvrđena, prijetila bi mu kazna doživotnog zatvora.

 

Komentiraj