HINA/ Daniel KASAP

Vučić zagovara stvaranje zajedničkog tržišta na Zapadnom Balkanu

“Budućnost Balkana danas je svjetlija od onog što je itko mogao prdvidjeti prije dva desetljeća”, započeo je svoj komentar za Politico srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Dodao je da su ‘Balkanski ratovi’ iza sebe ostavili više od sto tisuća mrtvih i a milijune otjerali iz njihovih domova. “Kao mladi čovjek u to vrijeme nisam vidio što se može dobiti suradnjom nasuprot podjelama. Sada znam da je moja zemlja platila visoku cijenu za ekstremni nacionalizam”, piše Vučić dodajući da se zajedničkom voljom mogu premostiti prepreke, te da su se odnosi među zemljama regije “dramatično promijenili u proteklih deset godina”.

“Promijenili su se tako drastično jer smo odlučili promijeniti smjer. Odlučili smo naučiti iz prošlih grešaka, odliučili smo naše zemlje i narod staviti na prvo mjesto”, piše srbijanski predsjednik dodajući da zemlje Zapadnog Balkana sada ujedinjuje želja da se priključe Europskoj uniji.

Poručuje da je odgovornost regionalnih lidera “stvoriti uvjete koji će našim zemljama donijeti rast i prosperitet”, a smatra da se to može naročito postići slobodnom trgovinom. Vučić zagovara stvaranje zajedničkog tržišta na Zapadnom Balkanu koje bi, smatra, udvstručilo strane investicije.

“Svi mi želimo poboljšati živote našim ljudima. Taj cilj možemo postići samo kroz bližu ekonomsku suradnju”, zaključuje Vučić svoj komentar u Politicu.

Komentiraj