Premijera dokumentarnog filma „Bijeli put“ o humanitarnom konvoju koji je 1993  spasio opkoljene Hrvate u Lašvanskoj dolini, u Središnjoj Bosni, održat će se u subotu, 29. travnja u zagrebačkom kinu Europa, pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i organizaciji Udruge Istina – Inicijativa za slobodu, toleranciju i nacionalnu afirmaciju, najavili su u nedjelju organizatori.

Suorganizatori dokumentarca „Bijeli put“, koji je, kako se navodi, “dirljivo ispisana priča o zajedništvu hrvatskog naroda”, su Udruga Bosanskih Hrvata (UBH) Prsten i Studentski centar Zagreb.

Redatelj Zdenko Jurilj i producentska kuće “Kadar” iz Širokog Brijega su nakon tri godine istraživanja, snimanja i mjeseci provedenih u montaži, dovršili  film o najvećem humanitarnom konvoju nakon Drugog svjetskog rata, u Lašvansku dolinu.  Film je realiziran uz suradnju dvije državne TV kuće – HRT-a i BHRT-a.

“Kroz izjave brojnih svjedoka, ali i raritetnu video arhivu, koja se prvi put prikazuje na platnu, šira javnost konačno može vidjeti što se stvarno događalo te ratne 1993. i na koji način su ljudi u Središnjoj  Bosni spašeni od izumiranja. U filmu su zastupljene i igrane filmske scene kako bi se na temelju pisanih dokaza i izjava svjedoka, rekonstruirali događaji koje u to ratno vrijeme nije bilo moguće zabilježiti video kamerom”, ističu iz  Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

“U Lašvanskoj se dolini i Središnjoj Bosni preživljavalo, borilo, ginulo, umiralo od gladi, bolesti, premorenosti, a humanitarni konvoj, u zimu 1993. donio je svjetlost i nadu  Hrvatima Lašvanske doline, ali i cijele Središnje Bosne”, navodi se u priopćenju.

Kako se dodaje, zajedništvo hrvatskog naroda tih se ratnih godina najbolje pokazalo u „Bijelom putu“ – stotine humanitaraca, medicinskog osoblja, franjevaca, novinara i drugih osoba, dovezli su humanitarni konvoj pred franjevačku bolnicu u Novoj Biloj.

Predvođeni dr. Slobodanom Langom, dr. Androm Vlahušićem i dr. Hermanom Vukušićem, pridonijeli su opstanku i ostanku više od 70 tisuća Hrvata  koji su skoro osam mjeseci bili pod opsadom  Armije BiH. Tih osam mjeseci, Hrvati Središnje Bosne, nisu imali nijedan mogući izlaz iz te opsade niti komunikaciju s bilo kojim drugim krajevima u BiH. Tu blokadu probio je humanitarni konvoj “Bijeli put”, naglašavaju iz Središnjeg ureda.

Iako je, kako se navodi, “njegov prolazak kroz teritorij pod kontrolom Armije BiH bio dopušten, humanitarni konvoj je dva puta napadnut, vozač Ante Vlaić ubijen, a drugi ranjen. No, konvoj sa 99 šlepera i gotovo dvije stotine članova ipak je stigao u dvorište franjevačke bolnice u Novoj Biloj i donio nadu u opstanak, i baš kako je to naš nobelovac Andrić davno i napisao ‘Ovdje se umiralo – da bi se živjelo’“, kažu iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

U dokumentarnoj filmu govore – dr. Slobodan Lang, Ante Damjanović, dr. Tihomir Perić, Tihomir Blaškić, Džemal Merdan, Branko Čulo, dr. Ivan Bagarić, dr. Mate Granić, dr. Miro Jakovljević, fra Zoran Livančić, fra Velimir Valjan, fra Iko Skoko,  fra Stipo Karajica, Meri Vlaić, Sally Backer.

Film u trajanju od 79 minuta produkcija “Kadar” iz Širokog Brijega realizirala je u koprodukciji s HRT-om, BHRT-om i ostalim koproducentima (Vertex, 24 Media, ERO), a njegovu realizaciju potpomagao je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Premijerna projekcija “Bijelog puta” je 29. travnja u kinu Europa u 19 sati, a, kako navode organizatori, ulaz je slobodan.

Komentiraj