CARWIZ

Vozite sigurno i u zimskim vremenskim uvjetima

Niže temperature donose specifičnosti koje uvjetuju rad vozila i njihovu efikasnost u prometu. Iznimno je bitno kontrolirati tehničku ispravnost s ciljem osiguravanja sigurnosti za vozače, suputnike i sve sudionike u prometu.

Stručnjaci CARWIZ-a preporučuju korake kako biste izbjegli neželjene posljedice u prometu:

Provjerite kvalitetu i ispravnost akumulatora i razinu tekućina u vozilu

Bitno je zadržati kvalitetu ulja u “organizmu” limenog ljubimca. Redovnim mijenjanjem i provjerama osigurava se nesmetan, kvalitetan rad motora te dugovječnost vozila. Provjeru možete odraditi u servisnim centrima gdje će vam dati najbolju dijagnozu stanja ulja i opreme. Iz prakse službe ¨pomoći na cesti¨ akumulatori vozila su jedan od najčešćih razloga otkazivanja starta motora. Ovaj je problem posebno izražen u prvom naletu niskih temperatura.

Provjerite antifriz

Najčešća pogreška koju vozači čine je što zanemaruju antifriz u vozilu. Iako ste ga možda promjenili prošle zime, ne zaboravite da svojstva antifriza gube na snazi zbog visokih temperatura i isparavanja tijekom ljeta. Antifriz je ključan za vozilo kod niskih temperatura obzirom da regulira vitalnost i temperaturu motora kako bi nesmetano radio.

Zbog niskih temperatura provjerite sustav grijanja vozila. Na to posebno obratite pozornost ukoliko često vozite djecu ili starije osobe.

Provjerite gume i pritisak u njima

Poznato je kako motor štiti nesmetan rad vozila, dok gume čuvaju zdravlje i sigurnost vozača te putnika. Provjerite pritisak u njima i prilagodite ga uvjetima na cesti. Dotrajale gume je potrebno odmah zamijeniti.

Provjerite metlice brisača vjetrobranskog stakla

Vrijeme je snijega i niskih temperatura. U skladu s uvjetima na cesti, jedna od najvažnijih stvari na vašem limenom ljubimcu je ispravnost metlica brisača. Dobra vidljivost donosi sigurnost u vožnji, dok loša uzrokuje probleme koji ponekad mogu biti kobni.

Sigurnost u zimskim uvjetima

Uz neizostavnu brigu o ranije navedenim detaljima ispravnosti vašeg vozila, svakako se pobrinite za tehničke detalje u slučaju nezgode na cesti tijekom perioda hladnijeg vremena. U autu je preporučljivo imati zimske rukavice, čistač leda za stakla, deku, baterijsku lampu i neizostavan pribor za prvu pomoć. Ukoliko vas zadesi snijeg na putu, a ostali ste u kvaru – ne bi bilo loše u autu imati kablove za akumulator, signalne oznake za kvar na cesti…

Komentiraj