Volonteri Greenpeacea iz pet zemalja pridružili su se u subotu dosad najvećoj akciji pošumljavanja opožarenih područja u Dalmaciji.

U sklopu kampanje ‘Boranka’ u organizaciji Saveza izviđača Hrvatske, posađeno je oko 3 000 novih sadnica u okolici Splita. “Klimatske promjene dovode do sve većeg broja požara na Mediteranu”, upozoravaju iz Greenpeacea.

Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume i Hrvatska gorska služba spašavanja pokrenuli su promotivno-edukativnu kampanju podizanja svijesti građana, pogotovo djece, o važnosti šuma, zaštiti prirode te prevenciji i zaštiti od požara.

“Klimatske promjene ne događaju se daleko od nas ili negdje u budućnosti. Samo u zadnjih nekoliko dana u Hrvatskoj je izgorjelo stotine hektara površine na barem pet lokacija. Od lipnja je u priobalju gorjelo preko 2 000 puta. Šumski požari prijetnja su za stanovništvo, ugrožavaju naseljena područja i uzrokuju neprocjenjivu štetu na opožarenim područjima. U zadnjih 10 godina, osam je bilo najtoplijih u povijesti mjerenja. Temperaturni rekordi nastavljaju se rušiti rastom emisija CO2”, izjavila je Petra Andrić, predstavnica Greenpeacea.

Visoke temperature i duga sušna razdoblja utječu na zapaljivost vegetacije i stvaraju uvjete za širenje vatrene stihije. Prema podacima DHMZ-a, temperatura zraka tijekom ljeta 2018. bila je iznadprosječna diljem Hrvatske, a na većini područja toplinske prilike opisane su dominantnom kategorijom ekstremno toplo.

“Pozdravljamo inicijativu Saveza izviđača i sa zadovoljstvom smo se pridružili ovoj akciji, tim više što su šume naš saveznik, jer pomažu smanjenju udjela CO2 u atmosferi. Borba s klimatskim promjenama ne odvija se samo na opustošenim padinama Mosora. Okretanje obnovljivim izvorima energije kojih imamo u izobilju nije samo pitanje održive ekonomije, odgovornog raspolaganja resursima i energetske neovisnosti”, dodala je Petra Andrić.

Komentiraj