Vlada povukla prijedlog izmjena Zakona o radu, nastavlja se dijalog s partnerima

Vlada je u utorak održala elefonsku sjednicu na kojoj je donijela odluku da se iz procedure u Hrvatskom saboru povuku ovi zakonski prijedlozi: Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu, s Konačnim prijedlogom zakona, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o državnim službenicima, s Konačnim prijedlogom zakona, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, s Konačnim prijedlogom zakona, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zdravstvenoj zaštiti, s Konačnim prijedlogom zakona, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, s Konačnim prijedlogom zakona, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, s Konačnim prijedlogom zakona.

Vlada je poručila kako će te zakonske prijedloge dodatno razmotriti sa socijalnim partnerima te ih potom uputiti u redovnu proceduru.

Državna tajnica u Ministarstvu rada Majda Burić izvijestila je u srijedu ujutro resorni saborski odbor da Vlada povlači iz procedure izmjene Zakona o radu o kojima se taj odbor jutros trebao očitovati.

Vlada povlači izmjene Zakona o radu, rekla je Burić na sjednici Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo ne navodeći razloge za to.

“Nije uobičajeno da se to radi osam minuta prije sjednice”, kazao je predsjednik Odbora, SDP-ov Gordan Maras. Ante Babić iz HDZ-a kazao kje kako su ‘takve okolnosti i da Vlada razgovara sa socijalnim partnerima’.

Hrvatska udruga poslodavaca danas je priopćila kako odgađa konferenciju za medije koja je trebala biti održana danas u 10 sati u prostorijama HUP-a.

‘Konferenciju odgađamo budući da smo dobili najavu iz Vlade RH da će povući iz daljnje procedure odnosno, glasanja u Saboru, prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR) kojim se definira mogućnost produljenja rada na još tri godine nakon ispunjenja uvjeta za mirovinu sa 65 godina. Navedeni prijedlog izmjene ZOR-a bio je dio paketa zakona vezanih uz mirovinsku reformu te nam je ujedno najavljeno da će se kroz socijalni dijalog razgovarati o nužnim poboljšanjima radnog zakonodavstva’, stoji u priopćenju HUP-a.

Vlada je prošlog tjedna u Sabor uputila izmjene Zakona o radu i pet pripadajućih zakona koji definiraju dob u kojoj je moguće zadržati se u svijetu rada, te izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju kojima se na 65 godina života vraća​ granica​ za starosnu mirovinu i smanjuje penalizacija za ranije umirovljenje.

Komentiraj