Stotine građana izašlo na ulice u Gradačcu nakon stravičnog ubojstva žene

Autor:

11.08.2023., Gradacac, Bosna i Hercegovina - Nermin Sulejmanovic vatrenim oruzjem ubio je troje ljudi, a ubojstvo je prenosio uzivo na instagramu. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Ivica Galovic/PIXSELL

Stotine ljudi okupile su se u subotu u Gradačcu u sjevernoj Bosni na prosvjednom skupu organiziranom nakon što je taj grad i cijelu državu potreslo trostruko ubojstvo što ga je u petak počinio Nermin Sulejmanović koji se nakon toga ubio.

Sulejmanović (35) je iz pištolja ubio svoju bivšu suprugu Nizamu Hećimović i to pred malenim djetetom, a cijeli je prizor zločina izravno prenosio na društvenoj mreži. Nakon toga je nastavio ubilački pohod kroz grad ubivši pri tom još dvojicu turskih državljana, oca i sina. Ustrijelio je i teško ozljedio njihovu suprugu odnosno majku kao i jednog policajca te još jednog muškarca.

Turski su državljani navodno bili metom ubojice zbog neriješenih poslovnih odnosa.

Naknadno se ispostavilo kako je ubojica opetovano osuđivan i prijavljivan zbog različitih kaznenih djela te obiteljskog nasilja, a posljednju prijavu protiv njega bivša supruga podnijela je samo tri dana prije nego što je će on zatočiti, zlostavljati i potom ubiti.

Općinski je sud 7. kolovoza odbio prijedlog policije da mu se izrekne mjera zabrane pristupa što je tražila bivša supruga.

U Gradačcu je zbog Sulejmanovićevih zločina proglašena trodnevna žalost, a prosvjednici su na mirnom skupu tražili odgovornost za sve one koji su dopustili da on bude na slobodi i tako počini višestruko ubojstvo.

Nosili su osmrtnice na kojima su bile ispisane poruke “Žena, majka, supruga” upozoravajući na činjenicu kako je ovoga puta počinjen femicid odnosno posebna vrsta zločina povezana s obiteljskim nasiljem.

Prema podacima Agencije za ravnopravnost spolova u BiH u toj je zemlji u protekle dvije godine na taj način ubijeno 19 žena.

“Zakazali smo kao društvo. Nisu adekvatne sankcije za one koji vrše nasilje u obitelji. Da je bilo drugačije, odnosno da ga se zakonski kako treba sankcioniralo, ranije lišilo slobode počinitelja ovog gnusnog čina, do ovoga ne bi došlo”, kazao je ranije lokalnim medijima Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.