Karamarko više nije predsjednik HDZ-a

FaH

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko podnio je u utorak ostavku na svoju funkciju jer nije uspio formirati saborsku većinu, kao što je to obećao stranci.

“Podnosim ostavku na mjesto predsjednika HDZ-a. Razlozi su višeslojni, ali završno mogu reći kako sam stranci obećao da ću uspjeti formirati saborsku većinu, što nisam uspio. U civiliziranom političkom svijetu normalno je i da se snosi politička odgovornost”, rekao je Karamarko na konferenciji za novinare održanoj prije sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Ostavka otvara prostor za “novi impuls” HDZ-u

Istaknuvši kako se smatra odgovornom osobom i da HDZ mora i dalje pobjeđivati, naglasio je kako svojom ostavkom otvara prostor za “novi impuls”.

Karamarko je ocjenio da je protekle četiri godine napravio dobro za Hrvatsku i HDZ. “U HDZ-u sam od 1989. Bilo je uspona i padova, ali uvijek sam bio u funkciji svoje domovine i sve što radim, radim za nju”, poručio je. Smatra da će nakon njegove ostavke doći do novih rješenja, koja će biti pozitivan vjetar u leđa HDZ-u.

Karamarko je ustvrdio da ostavku nije podnio pod nikakvim pritiskom te zahvalio, prije svega, običnim članovima HDZ-a, 92.000 članova koji su ga po principu jedan član – jedan glas izabrali za predsjednika stranke, te svima koji su mu davali potporu.

“Želim da se HDZ što prije konsolidira, svojim nasljednicima želim da rade dobro i budu uspješni”, rekao je dodavši kako je stranka sada konsolidirana i s vraćenim dignitetom.

Karamarko je ocijenio da njegovim nasljednicima slijedi borba za gospodarstvo i bolju kvalitetu života građana. Što se tiče novog predsjednika HDZ-a, nije se želio opredijeliti za nikoga, već je poručio kako vjeruje da će za novog predsjednika biti više kandidata, koji će biti birani po načelu jedan član – jedan glas.

Vladu je trebalo rušiti jer nije funkcionirala

Bivši predsjednik HDZ-a smatra da je Vladu, u kojoj je bio i prvi potpredsjednik, trebalo rušiti jer nije funkcionirala. Drži kako je bilo pitanje odgovornosti to prekinuti i reći – dosta.

Ocijenio je bivšu Vladu disfunkcionalnom – reforme nisu bile provođene tempom kojim su trebale, neke su zaustavljene, bilo je puno riječi o kadroviranju i raznim interesima i to nije moglo ići. “Ovo je bila šok-terapija koja je završila time da se treći put povlačim ako će Hrvatskoj i HDZ-u biti bolje”, rekao je.

Karamarko je istaknuo kako ga je najviše smetalo ignoriranje HDZ-a jer u Vladi nisu imali pristup bitnim odlukama, a Most je uzeo bitna gospodarstva poput gospodarstva, MUP-a i pravosuđa.

“Nisam mogao dopustiti da HDZ bude ponižen i to nisam mogao trpjeti. Nikada nisam bio nezgodan suradnik nikome. Napravio sam to zbog digniteta stranke i svog osobnog”, kazao je. Smatra kako se sada najviše bune oni koji se boje hoće li biti i dalje ministri, hoće li biti na listama za Sabor i sl.

HDZ se ne smije maknuti iz desnog centra

Karamarko smatra da je u protekle četiri godine vodio dobru politiku jer je stranku vratio njezinim korjenima – državotvornosti, domoljublju, politici Franje Tuđmana i vrijednostima Domovinskog rata, a s tom politikom je stranka dobila pet izbora.

Drži kako se HDZ ne smije maknuti iz desnog centra, jer će time izgubiti bazično članstvo, simpatizere i glasačko tijelo koje je tradicionalno narodnjačko.

“U strogi centar možemo ići samo s pravim i svježim gospodarskim reformama, a to će se i dogoditi. Onaj tko u HDZ-u bude odstupao od desnog centra i narodnjaštva neće dobro proći na izborima”, naglasio je. Smatra da i dalje treba pokušati sačuvati Domoljubnu koaliciju.

Karamarko je ponovno zanijekao da je u slučaju Ina-MOL bio u sukobu interesa, ocjenivši to izmišljenom aferom koja je trebala poslužiti kao artiljerijska priprema za sve što se dogodilo. “To je bila hrpa izmišljotina i gnjusnih laži prema meni i mojoj obitelji”, kazao je. Ponovio je i da će se na odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa žaliti Upravnom sudu.

(Hina) xtdel ymd

Komentiraj