DALMACIJA Spojila se dva požara kod Kistanja, evakuirano 12 osoba iz sela Pavići

HINA/ ua

Više stotina vatrogasaca sudjelovalo je noćas u obrani Drniša od vatre. Vatra je zaustavljena i grad obranjen, a nema stradalih. Na snazi je uzbuna za sve vatrogasne postrojbe s područja Republike Hrvatske.

UŽIVO:

20:10 Zbog požara koji je u utorak buknuo kod Đevrsaka, evakuirano je 12 osoba iz sela Pavići iza Bribira, koji su smješteni u Skradin, doznaje se večeras iz Županijskog centra 112 u Šibeniku.

U Šibensko-kninskoj županiji još uvijek je aktivan požar na Svilaji. Novi požar koji je planuo na ‘benkovačkoj cesti’ iza 15 sati ubrzo će biti ugašen, a zemaljskim snagama pomaže i kanader, navodi isti izvor.

„Ne možemo točno reći koliko je vatrogasaca na terenu jer ih se stalno prebacuje po požarištima. Trenutno je najveći problem požar kod Đevrsaka gdje smo zbog približavanja vatre kućama oko 19 sati evakuirali selo Pavići iza Bribira, a 12 osoba je prevezeno u Osnovnu školu u Skradinu“, kažu u šibenskom ŽC112.

19:00 Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) danas, u utorak, 22. kolovoza 2017. cijeli su dan angažirane u gašenju požara.

Požarište Kistanje-Đevrske spojilo se s onim u naselju Ostrovica kod Lišana Ostrovičkih u jednu vatrenu frontu i zračne snage ulažu maksimalne napore u obrani naselja i kuća.

Airtractor AT-802 cijeli dan natapa požarište Pristeg čuvajući sigurnom trasu auto-puta Zagreb-Split, a svoja djelovanja proteže i do graničnih područja koja su označena minski sumnjivim.

U međuvremenu pojavio se novi požar u Zatonu kod Šibenika kojeg su dva Canadaira CL-415 brzo stavila pod nadzor gasitelja.

Novi požari izbili su i na lokaciji Lećevica u zaleđu planine Kozjak gdje je odmah upućen Canadair, a kod Imotskog požar gase dva helikoptera Mi-8 MTV.

18:00 Kaotično je i u susjednoj BiH. Dvije snažne eksplozije mina odjeknule su u velikome požaru kod Čapljine koji ozbiljno prijeti obiteljskim kućama u nekoliko naselja.

Oko 17:00 sati Čapljince su uznemirile eksplozije mina zaostalih iz Domovinskog rata koje su odjeknule u razmaku od nekoliko sekundi. Eksplozije su se dogodile na brdu Gradini, gdje vatra satima guta šumu te je ozbiljno zaprijetila kućama.

Posebno teško stanje je u naselju Trebižatu u čapljinskoj općini, gdje se vatra opasno približila kućama. Oružane snage BiH su gasiteljima uputile potporu od trideset vojnika s naprtnjačama.

Tijekom večeri očekuje se dolazak i helikoptera Oružanih snaga BiH koji bi pomogao zaustavljanju vatrene stihije. Civilna zaštita u Čapljini pozvala je mještane da se priključe gasiteljima.

17:40 Brzom intervencijom svih raspoloživih vatrogasnih snaga s otoka Brača stavljen je pod nadzor požar koji je buknuo kod Pučišća, te je u jednom trenutku zaprijetio i stambenim objektima, doznaje se od zapovjednika DVD Supetar Nikole Martinića.

“Izgorjelo je 5,5 hektara od čega su pola maslinici, a ostalo makija i šuma,” rekao je Martinić Hini.

Po njegovim riječima u jednom trenutku situacija s vatrenom stihijom bila je “vrlo ozbiljna” pošto je vjetar mijenjao smjer te je preusmjeravao širenje požara. Vatra se u jednom trenutku približila i stambenim objektima, no munjevitom akcijom vatrogasci su spriječili daljnje širenje požara.

U gašenju su sudjelovala vatrogasna društva iz Supetra, Pučišća, Selca i Bola.

16:50 Protupožarni zrakoplovi  iz vojarne u Zemuniku u utorak su, uz postojeća požarišta na Promini, Lišanima Ostrovičkim i Pristegu, upućena su na tri nova požarišta kod Biograda i Kistanja koja su se ponovno razbuktala, izvijestili su iz MORH-a.

Riječ je o požarištima u Vrani kod Biograda te požarištu na prostoru Kistanje-Đevrske u Šibensko-kninskoj županiji.

Također, dva Airtractora, koji su angažirana na požarištu Lišane Ostrovičke, sudjeluju i u gašenju požara  u Popovićima kod Benkovca.

15:50 Kod Pristega u zaseoku Samirići požar se nalazi na miniranom području. Čuju se detonacije tenkovskih i protupješadijskih mina. Vatra je već progutala dvije napuštene kuće. Gori na 200-njak metara od ostalih kuća.

15:45 Još je aktivan požar na Promini koji i dalje nadlijeću zračne snage, a najgore je bilo kod zaseoka Rajići gdje je vatra došla samo par metara od kuća, no zahvaljujući dobro organiziranim vatrogasnim snagama, kuće su obranjene i najgore je prošlo.

14:55 Ekipa šibenske interventne policije danas je na području Mirolović Zagore uočila muškarca kako upaljačem pali vatru pa su ga uhitili i brzo ugasili požar koji je planuo.

14:20 Glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković potvrdio je za N1 da je situacija na požarištu još ozbiljna. “Treba biti jako oprezan jer vjetar pojačava i mijenja smjer. Svi su vatrogasci još na požarištima. Na području Promina natapa se južna strana kako bi se spriječilo da vjetar razbukta vatru i požar prema Drnišu”, kazao je Tucaković.

14:00 Novi požari planuli su kod Kistanja i i Dževrske

12:17 Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH danas su upućene na najnovije požarište Dubci kod Omiša u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a požar gasi helikopter Mi-8 MTV, izvijestilo je Ministarstvo obrane.

11:20 Državna uprava za zaštitu i spašavanje objavila je novu kartu s lokacijama aktivnih požara

10:42 Požar na Promini koji utorka ujutro gase dva kanadera, dva air tractora, 250 vatrogasaca i stotinjak pripadnika Hrvatske vojske obišao je u utorak ministar obrane Damir Krstičević zahvalivši svima koji su sudjelovali  u gašenju te poručivši kako je hrvatski vojnik uvijek sa svojim narodom. VIŠE OVDJE

10:35 Zračne snage danas su, osim požarišta na Promini, angažirane na dva nova požarišta u Zadarskoj županiji. Na požarištu Pristeg upućen je Candair CL-415 i Airtractor AT-802, dok dva Airtractora koji su na Promini istovremeno gase požar i na lokaciji Dobropoljci kod Lišana Ostrovičkih. Na požarištima je osim zračnih snaga angažirano i 96 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske OS RH i to na požarištu Lišnjak Drniš i 72 pripadnika na požarištima Kožlovac, Kolarna i Lepuri kod Benkovca, objavilo je Ministarstvo obrane.

10:30 Buknuo je požar kod Pučišća na otoku Braču

10:00 Vatra u Pristegu je stigla do kuća, javlja Nova TV

09:55 Zbog izazivanja požara koji je u ponedjeljak popodne planuo u Radučiću između Kistanja i Knina, policija je kazneno prijavila dvojicu maloljetnika, jednoga za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, a drugoga zbog poticanja na počinjenje tog kaznenog djela, doznaje se u utorak u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj.

09:30 U ranim jutarnjim satima utorka na požarišta Promine kod Drniša stiglo je iz Karlovačke županije 28 novih vatrogasaca sa sedam vatrogasnih vozila, te ih je sada na raznim požarištima ukupno 42-je sa 13 vozila.

Vod od 28 vatrogasaca vodi Županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković koji kaže da su na požarište zapadnog djela Promine raspoređeni u osam sati, te su dobili zadatak da lokaliziraju, spriječe širenje požara koji se zavukao u nekoliko kotlina na padinama Promine.

08:55 Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević obići će danas u jutarnjim satima požarišta na području Promina, gdje će se sastati s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Šibensko-kninske županije Darkom Dukićem, objavio je MORH

08:27 Požar s planine Promine još je daleko od toga da bude lokaliziran, a gasiteljima su u jutros pristigla u pomoć dva kanadera, dva traktora te 100 pripadnika Hrvatske vojske koji su raspoređeni na požarištu, kazao je za Hinu načelnik Stožera civilne zaštite Grada Drniša Tomislav Dželalija.

08:20 Načelnik zadarske policije Neven Paškalin rekao je da je jučer privedena jedna osoba, zbog sumnji u pometanje požara.

08:19 Zbog požara zatvorene su ceste: državna cesta DC27 Benkovac-Stankovci u Pristegu; državna cesta DC59 između Knina i Pirovca u Kistanju (kao i sve prilazne županijske i lokalne ceste) te ŽC6066 u mjestu Pristeg, javlja jutros Hrvatski autoklub.

08:10 Županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavnima rekao je da je požar, koji je sinoć oko 20:30 sati izbio na predjelu Vrulja zapadno od Brela na Makarskom primorju, pod nadzorom gasitelja.

08:00 Zadarski župan Božidar Longin rekao je nakon sastanka kriznog stožera da nijedna kuća nije izgrjela i nitko nije sradao. “Vjetar je malo popustio, ali poslijepodne očekujemo da će ponovno jačati”, izjavio je žpanijski vatrogasni zapovjednik Željko Šoša.

“Noćas se posebno radilo na području Pristega gdje su minska polja u blizini kuća. Branili smo doslovno svaku kuću. Nadamo se pomoći i zračnih snaga”, dodao je.

07:50 Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković objavio je kako je na snazi uzbuna za sve vatrogasce s područja Hrvatske.

“Izdana je uzbuna za sve vatrogasne snage u RH. Jučer je angažirano stotinjak pripadnika vojske. Na benkovačko područje jučer su stigla 283 vatrogasca iz 15 županija. Cijeli sustav je podignut. Stanje jutros je mirnije, ali budimo oprezni. Došli su novi ljudi koji će čuvati požarište. Nadam se da ćemo sve požare staviti pod kontrolu, ali treba biti oprezan jer bi bura nakon podneva trabala ojačati. Najbitnije je da nitko nije ozlijeđen”, kazao je Tucaković.

Komentiraj