Dino Stanin/PIXSELL

Upravno vijeće izglasalo razrješenje Vesne Burčul

Upravno vijeće zadarskog Centra za socijalnu skrb u ponedjeljak je izglasalo razrješenje ravnateljice tog Centra Vesne Burčul, kazala je novinarima predsjednica Upravnog vijeća Marina Vuković Dujmović.

“Postoje razlozi za razrješenje, donijeli smo prijedlog da se ona razriješi”, kazala je Vuković Dujmović. Odluka, dodala je, nije bila jednoglasna. Burčil nije dobila otkaz, pojašnjava, već je samo razrješena sa spomenute funkcije te ostaje raditi u Centru.

Burčul, inače, mandat istječe 16. ožujka, a jedina se javila na novi natječaj. Još nije poznato tko će ju naslijediti na mjestu ravnateljice.

Smjenu Burčul zatražila je ministrica Nada Murganić jer su u Centru uočeni teški propusti u slučaju zločina koji je otac počinio nad svoje četvero djece u Pagu. Podršku ravnateljici dali su djelatnici zadarskog Centra za socijalnu skrb koji su se okupili pred centrom, a podržala ju je i Hrvatska udruga za medicinsko pravo.

“Predložila sam smjenu na osnovu uvida nadzora, upravnog nadzora koji je u nadležnosti ministarstva. Prepoznala sam određene propuste u radu za koje je odgovorna ravnateljica čije sam razrješenje predložila Upravnom vijeću”, kazala je Mrganić nakon tragedije na Pagu, kada je otac s prvog kata kuće bacio svoje četvero djece.

Ravnateljica zadarskog Centra za socijalnu skrb Vesna Burčul ustvrdila je da se tragičan događaj na Pagu nije moglo prevenirati, a u priopćenju je upozorila i na društveno licemjerje vezano uz socijalnu skrb o djeci čije su potrebe pokrivene samo formalno, dok je cijela mreža servisa podrške djetetu i roditelju slaba i neučinkovita.

“Odgovorno tvrdim da Centar za socijalnu skrb nije mogao prevenirati ovu tragediju. Ovakav čin očajnog bezumlja nije moguće predvidjeti. Centar za socijalnu skrb sa svim svojim stručnim radnicima ne može spasiti svako dijete, niti može sam, kao ustanova, pomoći svakom djetetu i svakom roditelju”, rekla je Burčul i dodala da se krivce ne treba tražiti samo u Centru za socijalnu skrb, kojemu nedostaje podrška šire društvene mreže podrške djetetu i roditelju.

Komentiraj