EPA/RONEN ZVULUN

Ukrajina pozvala izraelskog veleposlanika zbog Netanyahuova otkazanog posjeta

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na razgovor izraelskog veleposlanika zbog otkazanog sastanka između premijera dviju zemalja, rekao je glasnogovornik izraelskoga ministarstva vanjskih poslova u ponedjeljak.

Poziv izraelskom veleposlaniku Eliju Belotsercovskyju u kijevsko ministarstvo vanjskih poslova predstavlja zadnji diplomatski manevar nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a u petak donijelo rezoluciju u kojoj se osuđuje gradnja židovskih naselja  i poziva Izrael da zaustavi te aktivnosti.

Očekuje se da ukrajinski premijer Volodimir Grojsman posjeti Izrael u srijedu, no izraelski premijer Benjamin Netanyahu otkazao je put nakon što je Ukrajina glasala u korist rezolucije.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u nedjelju da i dalje ostaje predano odnosima s Izraelom, unatoč toj mjeri.

“Sigurni smo u to da aktivne i emotivne unutarnje rasprave u Izraelu neće utjecati na tradicionalno prijateljske ukrajinsko-izraelske odnose koji se temelje na međusobnom poštivanju i zajedničkim interesima”, rečeno je.

Netanyahu je poduzeo niz akcija kao odgovor na rezoluciju UN-a koju je njegov ured opisao kao “sramotnu” i “apsurdnu”.

Komentiraj