Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na razgovor izraelskog veleposlanika zbog otkazanog sastanka između premijera dviju zemalja, rekao je glasnogovornik izraelskoga ministarstva vanjskih poslova u ponedjeljak.

Poziv izraelskom veleposlaniku Eliju Belotsercovskyju u kijevsko ministarstvo vanjskih poslova predstavlja zadnji diplomatski manevar nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a u petak donijelo rezoluciju u kojoj se osuđuje gradnja židovskih naselja  i poziva Izrael da zaustavi te aktivnosti.

Očekuje se da ukrajinski premijer Volodimir Grojsman posjeti Izrael u srijedu, no izraelski premijer Benjamin Netanyahu otkazao je put nakon što je Ukrajina glasala u korist rezolucije.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u nedjelju da i dalje ostaje predano odnosima s Izraelom, unatoč toj mjeri.

“Sigurni smo u to da aktivne i emotivne unutarnje rasprave u Izraelu neće utjecati na tradicionalno prijateljske ukrajinsko-izraelske odnose koji se temelje na međusobnom poštivanju i zajedničkim interesima”, rečeno je.

Netanyahu je poduzeo niz akcija kao odgovor na rezoluciju UN-a koju je njegov ured opisao kao “sramotnu” i “apsurdnu”.

Komentiraj