UHIĆEN ČASNIK U MORH-u sumnjaju da je oštetio državni proračun za najmanje 32.000 eura

Autor:

Vojna policija

Igor Kralj/PIXSELL

Vojna policija uhitila je u utorak djelatnog časnika zbog sumnje da je počinio tri kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, priopćili su iz Ministarstva obrane.

Riječ je o časniku koji je 1982. godište, a nad kojim je Odjel kriminalističke vojne policije proveo kriminalističko istraživanje u suradnji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Uskok).

Lažirao izvješća

Sumnja se da je uhićeni časnik kao zapovjednik Podsredišta za skladištenje materijalne imovine Doljani koje se nalazi u sastavu Bojne za opskrbu Zapovjedništva za potporu Oružanih snaga. U izvješća i popise djelatnika koji su angažirani na održavanju i uništavanju ubojitih sredstava unosio je, tvrde u MORH-u, neistinite podatke. Sumnja se i da je izvješća vlastoručno potpisivao i ovjeravao.

Na temelju tih podataka, MORH mu je neosnovano isplatio dnevne pirotehničke dodatke u bruto iznosu od 15.042,28 eura te je za taj iznos oštetio državni proračun.

Podređeni mu morali obavljati građevinske radove

Isto tako, u MORH-u sumnjaju da je časnik svojim podređenima nalagao da za vrijeme radnog vremena obavljaju građevinske i druge radove na izgradnji njegove kuće, kao i da službenim vozilima prevoze građevinski materijal na to gradilište te da prilikom izvođenja radova koriste strojeve u vlasništvu Oružanih snaga.

Tako je, tvrde u MORH-u, oštetio državu za najmanje 15.953,53 eura, a sebi je pribavio nepripadajuću materijalnu korist u iznosu od 6.727,91 eura.

Prodavao otpadnu metalnu masu u vlasništvu države

Sumnja se da je i otpadnu metalnu masu – mesing, dobivenu nakon uništavanja streljiva, koja je u vlasništvu države, prodao tvrtki ovlaštenoj za otkup sekundarnih sirovina, i to za iznos od 1480,40 eura te je novac je zadržao za sebe. Time je također oštetio državu.

MILANOVIĆ I RAFALEI Od ‘skupe igračke’ i ‘noge u opanku’ do ‘velikog i lijepog dana za Hrvatsku’

U MORH-u ističu kako se sumnja da je uhićeni spomenuta kaznena djela počinio od travnja 2021. do kolovoza 2023. godine.

Uhićeni je predan pritvorskom nadzorniku, a USKOK-u je protiv njega podnesena kaznena prijava, zaključuju u MORH-u.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.