foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ ua

U Siriji i Iraku ostalo manje od 3000 boraca IS-a

Međunarodna koalicija pod vodstvom SAD-a protiv Islamske države procjenjuje da je u Iraku i Siriji ostalo manje do 3000 pripadnika IS-a, rekao je glasnogovornik koalicije u utorak.

Ove godine propao je samoproglašeni kalifat ekstremističkog IS-a u Siriji i Iraku, a ekstremisti su izgubili gradove Mosul, Raku i druga područja.

“Prema sadašnjim procjenama ostalo je manje od 3000 pripadnika Daesha, i dalje su prijetnja, no nastavljamo podupirati partnerske snage kako bismo ih porazili”, napisao je na Twitteru američki vojni zapovjednik Ryan Dillon koristeći se arapskim akronimom za IS.

Dillonova poruka dio je odgovora na niz online pitanja i odgovora u kojima je on također rekao da je koalicija obučila 125.000 pripadnika iračkih sigurnosnih snaga, od kojih su 22.000 kurdski borci pešmerge.

Upitan planira li SAD izgraditi stalne vojne baze u Iraku i Siriji kako bi se porazio IS, Dillon je odgovorio niječno. “Ne, iračke vlasti znaju gdje i koliko je pripadnika koalicije ovdje kao potpora operacijama da se porazi Daesh, sve baze vode Iračani”, rekao je.

Komentiraj