Nina Djurdjevic/PIXSELL

U Sarajevu otvorena retrospektivna izložba Jagode Buić

U umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu postavljena je retrospektivna izložba radova velike hrvatske umjetnice Jagode Buić koja je odmah izazvala veliku pozornost pubike.

Na svečanom otvorenju upriličenom u petak ravnatelj Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović kazao je kako je riječ o jednom od najznačajnijih ovogodišnjih događaja za tu kuću a sama Buić je istaknula kako je ponovno suočavanje sa sarajevskom publikom za nju velika obveza prema gradu za koji je veže značajan dio njezina umjetničkog života.

Sarajevska je izložba publici pružila priliku vidjeti poznate skulpture-tapiserije iz 70-ih godina prošlog stoljeća koje su hrvatskoj umjetnici i donijele svjetsku slavu zbog njezina jedinstvenog pristupa toj vrsti umjetnosti.

U izložbeni postav uključeni su i veliki kolaži od papira koji su svjetsku premijeru imali baš u Sarajevu 2008. te željezni predmeti, crteži i kolaži čiji je nastanak motiviran suočavanjem s izazovima s kojima se sučeljava suvremeni svijet.

Sarajevsku izložbu Jagoda Buić posvetila je mladom piscu Karimu Zaimoviću koji je s jedva dvadesetak godina poginuo 1995. tijekom ratne opsade tog grada a istaknula je kako je to ujedno znak njezina suosjećanja i poštovanja prema svim nedužnim žrtvama.

Komentiraj