Oko 500 žena stranih džihadista uhićenih u Mosulu, na sjeveru Iraka s 800 djece, prebačeni su u nedjelju u prihvatni centar radi istrage prije izgona iz zemlje, rekao je jedan član pokrajinskog vijeća Ninive.

“Oni se nalaze u centru u Tel Keifu, pod kontrolom iračkih snaga sigurnosti, kako bi se razmotrili njihovi slučajevi prije eventalnog izgona iz zemlje”, rekao je taj neimenovani dužnosnik.

Te žene i djeca su se prije nalazili u logoru 60 km južno od Mosula, koji vode međunarodne organizacije.

Prema jednom visokom dužnosniku iračkih snaga sigurnosti, radi se o 509 žena i 813 djece s 13 europskih, azijskih i američkih državljanstava. Jedan izvor iračke vlade je rekao da je oko 300 žena turskog državljanstva. Prema nevladinoj organciziji Norwegian Refugee Council (NRC) koja traži humanitarni pristup tim ženama i djeci, one su uglavnom iz Turske, Azerbajdžana, Rusije i Tadžikistana,

“To su strani državljani koji su ilegalno ušli u zemlju”, rekao je jedan neimenovani ministar. “Protiv njih se moraju poduzeti zakonske mjere, jer su pronađeni u regiji koju drže teroristi”.

Dužnosnik pokrajinskog vijeća je precizirao da je prebacivanje tih obitelji naredio premijer Haider al-Abadi i moglo bi se raditi o pripremama njihovog odlaska u zemlje iz kojih dolaze.

Neke od tih obitelji su predane iračkim vlastima prije tjedan dana nakon što su se one predale kurdskim snagama, na sjeveru zemlje.

Humanitarne organizacije moraju imati slobodan pristup tim novim položajima, kako bi im i dalje pružali pomoć i nadzirali uvjete života, navela je u priopćenju Melany Markham, glasnogovornica NRC u Iraku.

Krajem kolovoza iračke snage su ponovo osvojile džihadističko uporište Tal Afar, na granici s iračkim Kurdistanom.

Komentiraj