Tomašević govorio o otpadu i prometnim gužvama. O Deželićevoj: “Gdje su te gužve? Gdje je ta apokalipsa?”

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak je na konferenciji za medije komentirao gradske aktualnosti – novi sustav odvoza otpada koji počinje 1. listopada, kao i ogromne gužve zbog radova na Jadranskom mostu.

“Nije se moglo raditi preko ljeta jer se tada radio Most slobode i vijadukt u Buzinu. U koordinaciji s MUP-om smo napravili redoslijed radova. Jadranski most nije saniran od kada je otvoren, dakle 40 godina i stradao je u potresu. Nužno je da svi mostovi budu otporni na buduće potrese i da budu sanirani. Što se tiče privremene regulacije prometa, napravljen je elaborat. Nisam zadovoljan rješenjem i dao sam nalog da se izmijeni”, rekao je Tomašević na početku.

“Ne mogu čitati sve elaborate za sve radove u Zagrebu. Jasno je da se mora naći bolje rješenje, dao sam nalog i očekujem da se to u tjedan dana riješi”, poručio je.

Dodao je da će napraviti sve da to ne traje devet mjeseci. “Razgovarat ćemo s izvođačima radova. Most slobode i drugi mostovi će se morati koristiti više”, istaknuo je Tomašević.

Na novinarsko pitanje što s onima koji u centru grada trebaju iznijeti smeće od 20 do 22 sati te što s tvrtkama koje rade do popodnevnih sati, Tomašević je odgovorio: “To je pitanje koje možemo postaviti u Barceloni, Bruxellesu, Londonu gdje se smeće u centru isto ostavlja preko noći. U svim tim gradovima odvoz ide nekoliko puta tjedno, mi uvodimo dovoz svaki dan osim nedjelje. Baš zato da bi olakšali građanima”.

Najavio je da će biootpad ići preko zelenih otoka. “Samo komunalni otpad će se odvoziti kroz ZG vrećice, a u centru će se vrećice moći odložiti od 20 do 22 sata. Konačno ćemo maknuti kante iz centra grada”, poručio je gradonačelnik, prenosi tportal.

Bokevi se, kaže, rješavaju. “Ideja je da tri ulaza imaju jedan box. Napravljen je pregled i sad se susjedi moraju dogovoriti. ‘Imati kantu u centru grada cijelo vrijeme da bi ona bila ispražnjena jednom, dva put tjedno ne može”, rekao je Tomašević pa se ponovno osvrnuo na kritike da su građani centra privilegirani te je spomenuo da tamo nisu spremnici ispred svake zgrade.

“Građani mogu staviti kante na svoju površinu, u svoja dvorišta… Međutim kad je odvoz otpada, od 22 navečer do 8 ujutro, nužno je da kante vrate na svoju parcelu da ne nagrđuju ulice”, rekao je i dodao da će se, ako će biti potrebno povećavati odvoz i to se odnosi i na biootpad.

Upitan za komentar izjave Davora Bernardića oko pješačke zone, Tomašević je rekao: “Apsolutno me ne zanima što Davor Bernardić ima za reći i njegova prošlost s Bandićem. Što kaže, da je zatvorena pješačka zona da bi se nekome pogodovalo? Daj nemojte me zezat. Dolazio je s roditeljima odgojiteljima. Ja ne znam šta on predstavlja”.

Komentirao je i vozni park ZET-a: “Koji normalan grad ne kupi novi tramvaj 15 godina? Ja to ne mogu riješiti preko noći. Do kraja mandata ih mislimo kupiti 60, ne možemo to preko noći. To nije autosalon da dođete i kupite”.

Komentirao je i biciklističku stazu u Deželićevoj. “Jel sporna sad biciklistička staza? Gdje su te gužve u Deželićevoj? Gdje je ta apokalipsa? Ja sam izabran da radim promjene, naravno na bolje. Što god da radite u Gradu, izazvat će neki otpor. Najlakše je ostaviti sve kako je, ali ja nisam za to izabran, izabran sam za promjene”, rekao je Tomašević.

Upitan o ostavci direktora Plinare i kreditu ZG Holdinga Tomašević je odgovorio: “Što se tiče razloga zašto je neki direktor dao ostavku, ne znam. Niti sam ih birao niti razriješio. U njegove razloge ostavke ne mogu ulaziti. Priče da je kredit nezakonit ne stoje. Kredit je zakonit, izglasala ga je skupština, dobio je sve suglasnosti i nema prepreka da se kredit realizira”.

Postavio je pitanje zašto je kredit postao pitanje tek u ponedjeljak, te je dodao da je razlog tome taj što se ucjenjivalo zastupnike za pozicije. “Jedino su za tu točku trebali glasovi apsolutne većine, glasovi zastupnika SDP-a i onda se tu postavilo to pitanje”, poručio je Tomašević.

Prozvao je i bivšu vlast i Slavka Kojića. ‘Tragično je i besramno da će nas prozivati za njihove malverzacije’, naglasio je Tomašević.

“Može li mi netko od vas reći u čemu je problem s kreditom? Ja nisam čuo suvisli razlog zašto taj kredit nije dobar. Koja je alternativa – stečaj Holdinga. Kritike daju oni koji su nas doveli u ovu situaciju”, rekao je Tomašević pa ponovio da nitko 1. listopada neće ostati bez plina, zbog novih korisnika koji se pridružuju GPZG.

Ovih su se dana pojavile krivotvorene ZG vrećice. “Svi koji će krivotvoriti vrećice rade nešto kažnjivo po zakonu. Nadam se da građani neće kupovati takve vrećice. Nadam se da građani Jakuševca, Hrelića koji su dobili besplatne vrećice nisu te koje će se naći na prodaji na crno. Jer onda ćemo revidirati neke odluke”, rekao je Tomašević.

Komentiraj