Tillerson u petak na sastanku ministara vanjskih poslova članica NATO-a

EPA/MICHAEL REYNOLDS

Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a okupit će se  petak u Bruxellesu na sastanku na kojem će prvi put sudjelovati američki državni tajnik Rex Tillerson.

Taj sastanak, na kojem će Hrvatsku predstavljati ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier, inače  je bio je planiran za sljedeći tjedan, 5. i 6. travnja, ali je pomaknut kako bi se Tillersonu omogućilo da na njemu sudjeluju, jer bi se na njegov izostanak vjerojatno gledalo kao na diplomatsku nespretnost.

Državni tajnik Tillerson je prošli tjedan objavio da neće doći na sastanak u Bruxelles, jer se u dane sastanka u Sjedinjenim Državama održava američko-kineski summit.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u četvrtak je na konferenciji za novinare najavio da će ministri razgovarati o pitanju pravednije raspodjele troškova obrane, borbi protiv terorizma i o pripremama za summit čelnika Saveza, koji će se održati 25. svibnja u Bruxellesu.

“Sutra ćemo razgovarati o jačanju transatlantskog saveza, uključujući veće i bolje trošenje na obranu i pravedniju raspodjelu tereta”, rekao je Stoltenberg.

Novi američki predsjednik Donald Trump i dužnosnici njegove administracije ne propuštaju priliku naglasiti da europski saveznici moraju više izdvajati za troškove obrane.

Amerikanci ističu da više ne mogu snositi toliko nesrazmjeran teret u troškovima obrane. Na Sjedinjene Države otpada 68 posto do ukupnog iznosa koji 28 zemalja članica Saveza izdvajaju za obranu. SAD traži da sve zemlje članice Saveza podignu izdvajanja za obranu na najmanje dva posto BDP.

To su i inače čelnici Saveza na summitu 2014. godine zacrtali kao cilj da će u sljedećih 10 godina, do 2024.,  podići troškove obrane na najmanje dva posto. Trenutačno samo pet članica ispunjava taj cilj.

Šefovi diplomacija NATO-a razgovarat će i o NATO-ovoj ulozi u borbi protiv terorizma i osiguranju stabilnosti.

“Razmotrit ćemo rezultate rada s našim partnerima, uključujući naše napore u Iraku, gdje mi kroz obuku pomažemo iračkim snagama u borbi protiv ISIL-a”, rekao je Stoltenberg.

Ministri vanjskih poslova NATO-a sastat će se i s ukrajinskim kolegom u okviru Komisije NATO-Ukrajina. Savez čvrsto podupire Ukrajinu koja se suočava s ruskim prijetnjama.

Ovo je zadnji ministarski sastanak NATO-a, prije summita koji će se održati 25. svibnja u Bruxellesu. Iako od zadnjeg summita u Varšavi nije prošlo ni godinu dana, ovaj sastanak na vrhu organizira se u povodu otvaranja novog sjedišta Saveza, izgrađenog točno preko puta starog sjedišta u Bruxellesu.

Tom prigodom u Europu će prvi put kao američki predsjednik doći Donald Trump.

Komentiraj