EPA/STRINGER

Teheran poručio Parizu da se o nuklearnom sporazumu ne može pregovarati

O iranskom nuklearnom sporazumu se ne može pregovarati, izjavio je u nedjelju glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Bassam Ghassemi francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu, prenosi iranska službena agencija Irna.

“Više puta smo rekli francuskim čelnicima da se o Globalnom zajedničkom akcijskom planu (sporazum o iranskom nuklearnom programu) ne može pregovarati i da se ne može dozvoliti dodavanje drugih pitanja tom tekstu”, izjavio je Ghassemi.

“S druge strane Francuskoj je savršeno dobro poznato nedodirljivo stajalište naše zemlje prema kojem se o pitanju obrambenih sredstava Irana ne pregovara”, dodao je iranski glasnogovornik.

On je to izjavio u vezi razgovora predsjednika Macrona za dnevni list Emirata Al-Etihad objavljenog u srijedu dok je francuski predsjednik bio u službenom posjetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Macron je u tom razgovoru rekao da trebaju ostati odlučni prema Iranu u vezi njegovih regionalnih aktivnosti i njegovog balističkog programa.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu je zaključen u srpnju 2015. između Teheran i šestorice, Njemačke, Kine, Sjedinjenih Država, Francuske, Velike Britanije i Rusije. On omogućuje djelomično ukidanje međunarodnih sankcija Iranu u zamjenu za obvezivanje Teherana da zauzda svoj nuklearni program kako bi jamčio da Iran ne pokušava izraditi atomsku bombu.

Nakon prijetnji američkog predsjednika Donalda Trumpa da će njegova zemlja izaći iz tog sporazuma, Macron je nekoliko puta predložio pokretanje dijaloga s Iranom o njegovom balističkom programu i regionalnom utjecaju, posebice na sukob u Siriji.

Komentiraj